Η Νομική Μετριότης του Βενιζέλου
Ο κύριος Βενιζέλος μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια υφαρπαγής ψήφων από τον πρόεδρο, Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά πώς γίνεται, όταν υπάρχει ακέραια δημοκρατική διαδικασία, να υφαρπαγούν ψήφοι, αυτό ούτε η συνταγματική μεγαλειότης του δεν μπορεί να εξηγήσει. Γιατί αν η ψήφος ήταν φανερή, θα το καταλάβαινα. Αν τα ψηφοδέλτια ήταν ροζ και λευκά, πάλι θα το καταλάβαινα (κάτι σχετικό θυμάμαι άλλωστε). Αλλά με κρυφή ψήφο να υπάρξει υφαρπαγή, απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Τελικά, μάλλον είχε δίκιο ο 'πρύτανης' των συνταγματολόγων, Αριστόβουλος Μάνεσης, όταν έγραφε για τον κύριο Βενιζέλο: "το γεγονός ότι υπήρξε μαθητής μου με έκανε να ελπίζω ότι θα μπορούσα να αναμείνω εκ μέρους του περισσότερο μέτρο στην προπέτεια και ολιγότερη μετριότητα στα νομικά του."
Τώρα, γιατί τα ΜΜΕ αποφεύγουν να θίξουν αυτό το θέμα και υπερθεματίζουν προκλητικά περί την κίνηση του προέδρου (αγνοώντας επίσης προκλητικά την εκπληκτική ομιλία του), μάλλον καταλαβαίνετε όλοι γιατί.
12 σχόλια:
Ο Γιώργος με μια λαβή τζούντο όχι απλά ξέφυγε από το "πλάκωμα" του drei-Professoren-Vaterland-verloren αλλά ξεμπρόστιασε και τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο αγώνας θα είναι σκληρός και αιματηρός...
Επειδή κατά καιρούς λαμβάνω (και έχω λάβει και για αυτήν την ανάρτηση) 'σχόλια' που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι γράφω, δεν μπαίνουν καθόλου στον κόπο να σχολιάσουν, να κριτικάρουν κτλ αλλά παραθέτουν απλά και μόνο ένα link για να διαφημίσουν τα ιστολόγιά τους, δηλώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπω την ανάρτησή τους. Αναγκάστηκα έτσι να μην επιτρέψω την ανάρτηση δυο σχολίων που υπηρετώντας (όπως είδα) αντιδιαμετρικές θέσεις, υπέκυψαν στην ίδια πρακτική.
Το πράγμα φυσικά θα άλλαζε αν τοποθετούνταν επί όσων έγραψα. Αν δεν θέλουν να τοποθετηθούν, ΟΚ, μπορούν να μην αφήσουν σχόλιο. Αλλά τζάμπα διαφήμιση δεν κάνουμε!
Όλα να τα δεχτούμε για τον Παπανδρέου.Αλλα δεν ανέχομαι τον πρώην πρωθυπουργό Σημίτη να φέρεται σαν κομματάρχης μιας τάσης. Δεν φτάνει που του φόρτωσε το 2004 ένα ΠΑΣΟΚ που παρέπαιε, κρατώντας για τον εαυτό του αυτάρεσκα την πρωθυπουργία, δεν φτάνει που δεν κατάλαβε τίποτα για την ήττα στρατηγικού χαρακτήρα το 2004, ξεχνάει κιόλας τη ρήση:΄΄ τα στερνά τιμούν τα πρώτα ...΄΄ Κρίμα, γιατί εμείς προσεγγίσαμε το 1996 το ΠΑΣΟΚ λόγω Σημίτη.
Πόσο δίκιο έχετε! Βλέπετε, κατά Σημίτη, ο Γιώργος ήταν καλός για να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της δικής του ήττας, αλλά ανίκανος για τα υπόλοιπα. Έκανα όλα αυτά τα χρόνια, σκληρή κριτική στο Γιώργο Παπανδρέου. Τα λάθη του, ορατά και σημαντικά. Αλλά μετά την ομιλία του στην Κ.Ο. νιώθω ότι προτιμώ έναν άνθρωπο που σκοντάφτει, πέφτει και σηκώνεται, από έναν άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του κάτι πολύ μεγαλύτερο (πολιτικά) από αυτό που είναι. Κι αυτό γιατί ο δεύτερος δεν έχει δυνατότητες βελτίωσης.
Αν ο Σημίτης αναλογιζόταν τις δικές του στιγμές που σκόνταψε (πχ Ίμια, Οτσαλάν, χρηματιστήριο), δεν θα φερόταν έτσι. Κρίμα γιατί από το παράδειγμά του κρατήσαμε πολλά.
"Τώρα, γιατί τα ΜΜΕ αποφεύγουν να θίξουν αυτό το θέμα και υπερθεματίζουν προκλητικά περί την κίνηση του προέδρου (αγνοώντας επίσης προκλητικά την εκπληκτική ομιλία του), μάλλον καταλαβαίνετε όλοι γιατί."
Μιχάλη, υποψιάζομαι ότι γι αυτό το φαινόμενο φταίει κάτι χειρότερο από τη διαπλοκή και τη στρατευμένη δημοσιογραφία ...
... νομίζω ότι συμβαίνει επειδή έχουν απορροφηθεί μέσα σε ένα κέλυφος τεχνητής πραγματικότητας (μηχανιστικής, τυπικής, ερμηνευτικής).
γράφουμε σχετικά στο 221:
Ακούσαμε πολλές ερμηνείες για τον στόχο που είχε ο Παπανδρέου όταν ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του κόμματος του.
“Μιμείται τον πατέρα του”, “ξεκαθαρίζει αυτούς που είναι κι αυτούς που δεν είναι στο πλευρό του” και άλλα παρόμοια.
Κανείς δεν είπε “ρε παιδιά, μήπως αυτό που εννοούσε ήταν αυτό που είπε καθαρά; Βρε μπας και μίλησε από καρδιάς;”
Εγω Μάικ θα αποφυγω τον σχολιασμο. Θεωρώ ότι η κάθε πλευρά εχει τα υπερ της και τα κατά της. Ας κρίνουν καποια στιγμή τα οργανα του κομματος κι ας βρουν ακρη με τα θεσμικά. Εκεινο που εμενα με απασχολεί ως πολιτη ( ασχετα με τί ψηφίζω) είναι αν το ΠΑΣΟΚ εκτος από την ψυχανάλωση των λαθών του, θα αναζητησει πολιτικό στιγμα.
σε χαιρετώ
Φθινοπωρο στην Κορινθο θαναι ωραια φανταζομαι
@ ριτς,
κακώς αποφεύγεις το σχολιασμό. Σχολιάζοντας, μπορείς άνετα να μην πάρεις θέση για τον έναν ή τον άλλον, παίρνεις θέση για αυτό που θεωρείς σωστό.
Το Πασοκ είχε πολιτικό στίγμα και μάλιστα υπερσύγχρονο (δεν αναφέρομαι σε επιμέρους τοποθετήσεις για θέματα όπως πχ το άρθρο 16). Από ανθρώπους που να υπηρετούν αυτές τις ιδέες ξέμεινε (γιατί επέμεινε σε αυτούς που ήταν γνωστό ότι ήταν ...αλλού).
"Φθινοπωρο στην Κορινθο θαναι ωραια φανταζομαι". Μόνη σου ή με παρέα, έλα να δεις.
Ο Tony Blair 54 ετών, άνοιξε το δρόμο στον Gordon Brown, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και αμέσως μετά από την έδρα του στο Βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο Κώστας Σημίτης 71 ετών, δεν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, παραμένει ακόμα και σήμερα στο κοινοβούλιο για να ρυθμίζει καταστάσεις και κυριώτερα να χρεώνεται ο Παπανδρέου τη διαφθορά και την αλαζονεία των μελών που έγινα εκατομμυριούχοι στην οκταετία του.
Ας μην ξεχνάει κανείς ότι ο Σημίτης δήλωνε:"Δεν είμαι κολλημένος στη καρέκλα. Έχω πολλά να κάνω κι εκτός πολιτικής".
Να όμως που είναι ακόμα κολλημένος στη καρέκλα.
Βρίσκω λάθη και στις 2 πλευρές γαι το πως διαχειρίστηκαν τη κρίση.
Κρίση που, όπως είπε και ο φίλος μου ο Τάσος(μέλος στατιστικής εταιρείας), γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ από τις 2 το μεσημέρι.
Ο μεν Γιώργος με τη στάση του υπονόμευσε ο ίδιος την ισχύ του ως αρχηγού με τα λεγόμενά του περί δημοκρατικών διαδικασιών,πριν καλά καλά δουν τα τελικά αποτελέσματα.
Ο δε Μπενι, θα το πω όπως το λένε στο χωριό μου και ας παρεξηγηθώ:(θέλει η π-----α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει). Αυτό λοιπόν μετά τον Γιώργο ήταν ο 2ος που αμφισβήτησε αρχηγό και έσπευσε..που..στο Ζάπειο.
Εκεί αν δεν απατώμαι κάνουν δηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί.
Γι'αυτό και κατά τη γνώμη μου υπερθεματίζω του άρθρου σου, αλλά και του λόγου του ΚΥΡΙΟΥ Μάνεση.
Φανάτησαν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και δεν του έδωσαν ούτε καν το δικαίωμα ήρεμης σκέψης.
αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη βιαιότητα στην οποία υπαίπεσαν, με τον 2ο να έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε αυτό.
Προφανώς υπάρχουν σφάλματα και στις δύο πλευρές. Πάντα υπήρχαν στην πολιτική. Σήμερα απλά μεγεθύνονται από τα ΜΜΕ. Το δράμα για το πασοκ είναι ότι ενώ κανονικά ο ΓΑΠ θα έπρεπε να αποκεφαλιστεί πολιτικά, οι εναλλακτικές λύσεις (οι εξής δύο, ο Βενιζέλος) είναι χειρότερες.
Η προσπάθεια υφαρπαγής ψήφων εκ μέρους του προέδρου Γ.Παπανδρέου, για όσους δεν κατάλαβαν, σχετίζονταν με την προσπάθεια του κ.Παπανδρέου - παρακάμπτωντας τη συμφωνία του Πολ.Συμβουλίου για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου - να λάβει μία ιδιότυπη και επικυρωμένη "ψήφο εμπιστοσύνης". Η "υφαρπαγή ψήφων", στην οποία αναφέρθηκε ο Β.Βενιζέλος, δε σχετίζονταν με την άμεση διαδικασία ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σχετίζονταν με τον τρόπο που επέλεξε ο πρόεδρος να προκαταβάλει το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου, αναγκάζοντας τους βουλευτές του κόμματος να τον στηρίξουν με την ψήφο τους πρόωρα. Όλα αυτά, ενώ είναι αυτονόητο ότι ο ΓΑΠ έχει - και θα έχει - τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη μάχη για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε το επισήμανε σωστά και ο Α.Κακλαμάνης.
Καλή η σοφιστική προσπάθεια (έχετε καμία σχέση με τον ....εισαγγελέα Ζορμπά;-)) αλλά δεν προκύπτει. Δηλαδή αν οι βουλευτές έκαναν το αυτονόητο και του έδιναν το 100% των ψήφων, θα καταργείτο η διαδικασία για εκλογή νέου προέδρου; Αφήστε το, κάποιοι ούτε τα αυτονόητα δεν καταλαβαίνουν πλέον.
Δημοσίευση σχολίου