Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Καθαρίστε τη Μεσόγειο - 2007

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών "Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2007"
Παραλία Καλάμια
Κυριακή 10 Ιουνίου
Ώρα: 11.00 π.μ.
(Σημείο συνάντησης: Τέρμα Γ. Παπανδρέου, στο πεζόδρομο της παραλίας)

Συμμετέχουν:
Κέντρο Νέων Κορίνθου – Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων – Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου



Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Κέντρο Νέων Κορίνθου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου και η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων καλούν τους πολίτες της πόλης την Κυριακή 10 Ιουνίου και ώρα 11 π.μ., στην παραλία Καλάμια, να συμμετάσχουν στην παν-μεσογειακή εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των ακτών!


Λίγα λόγια για την εκστρατεία
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS οργανώνει την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει για 12η χρονιά φέτος στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/ MAP). Μια εκστρατεία που αποτελεί τμήμα της παν-μεσογειακής πρωτοβουλίας "Καθαρίστε τη Μεσόγειο" και που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 21 χώρες, με συντονιστή την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente. Στη διάρκεια της περυσινής εκστρατείας, 11.000 εθελοντές από 226 φορείς και σχολεία καθάρισαν 163 παραλίες στην Ελλάδα. Φέτος με τη συμμετοχή όλων μας ευελπιστεί να επεκταθεί η προσπάθεια σε ακόμα περισσότερες περιοχές και η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Η Κόρινθος, θα συμμετάσχει φέτος και αυτή στη παν-μεσογειακή εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των ακτών, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων, του Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου και του Κέντρου Νέων Κορίνθου.

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;
Για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών.
Για να εκφράσουμε με τη δραστηριότητα μας αυτή ως πολίτες την προσωπική μας δέσμευση να αποτελέσουμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουμε στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος, με την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες.
Για να συνειδητοποιήσουμε την οικολογική αξία της παράκτιας ζώνης, τις πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις δράσεις που μπορούμε να προωθήσουμε για την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της.
Για να τονίσουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση:
• Στην καταγραφή και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Θα μαζευτούν σε χωριστή σακούλα τα υλικά συσκευασίας (π.χ. χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μεικτές συσκευασίες και γυαλί), θα καταγραφούν οι ποσότητες και τέλος παραδοθούν σε κάποιο κοντινό κέντρο ανακύκλωσης. Στη φετινή εκστρατεία συνεργάζεται και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ο φορέας που έχει την ευθύνη να προωθήσει - σε συνεργασία με τους ΟΤΑ- την ανακύκλωση των συσκευασιών, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
• Στην προστασία του πλούτου των ακτών και της θάλασσας.
Θα υπάρχουν στη διάθεσή μας: σακούλες σκουπιδιών, ειδικές σακούλες σκουπιδιών για τα ανακυκλώσιμα υλικά, γάντια, καθώς και φυλλάδια με οδηγίες για αποτελεσματικούς και περιβαλλοντικά ορθούς καθαρισμούς, για τα θέματα του πλούτου των ακτών, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη και της ανάγκης ανακύκλωσης


Σας περιμένουμε την Κυριακή 10 Ιουνίου, και ώρα 11 π.μ. στην παραλία Καλάμια (σημείο συνάντησης: Τέρμα Γ. Παπανδρέου) για να συμβάλλουμε ο καθένας από εμάς στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου και να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος!

buzz it!