Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2006

Φωτισμένος Ακροκόρινθος ή Τα Λεφτά στην Αποχέτευση;

Το κάστρο του Ακροκορίνθου (αριστερά στη φωτο, αν δεν το καταλάβατε) είναι το αρχαιότερο και το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο, πιθανώς και σε όλη την Ελλάδα. Ο συνδυασμός αυτού του μονολιθικού βράχου και του Ισθμού της Κορίνθου (του περισσότερο υποτιμημένου επιτεύγματος της μηχανικής στον κόσμο), καθόρισε την ιστορία της πόλης. Έχοντας εξασφαλισμένη την άμυνα με αυτό το απροσπέλαστο οχυρωματικό σημείο και ελέγχοντας τη χερσαία οδό μεταξύ πελοποννήσου και στερεάς ελλάδας, και τη θαλάσσια οδό προς σαρωνικό και κορινθιακό κόλπο, η Κόρινθος εξαγόρασε το εισιτήριό της για οικονομική και άρα κοινωνική ακμή. Περασμένα μεγαλεία. Γιατί στη σύγχρονη εποχή, μόλις και δια βίας καταφέραμε να φωταγωγήσουμε το κάστρο του Ακροκορίνθου. Βεβαίως, παρότι είναι από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο κάστρο στη χώρα, φωταγωγήθηκε τελευταίο. Το ασήμαντο συγκριτικά κάστρο της Ανθούσας, 6 χλμ βόρεια της Πάργας, έχει φωταγωγηθεί από πολλών ετών. Όπως αναμενόταν, οι πολιτικοί μας όχι μόνο θριαμβολόγησαν αλλά και τσακώθηκαν για την πατρότητα του έργου. Θα μου πείτε ότι αφού το έργο έγινε, ας μη γκρινιάζω. Εξηγούμαι: δεν μου έρχεται άλλο πρόσφατο, πιό τρανό παράδειγμα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος (οι αγγλοσάξονες το λένε: money down the drain, ήτοι τα λεφτά στην αποχέτευση).

Δε γνωρίζω άλλο κάστρο που να έχει φωτιστεί με ψυχρό και όχι θερμό φωτισμό, ούτε εδώ,
στη σειρά,



Παλαμήδι,












Αστυπάλαια,









ούτε στο εξωτερικό, (με τη σειρά)



Heidelberg-Γερμανία,











Budapest-Ουγγαρία,









Γιατί άραγε διάλεξαν αυτόν τον φωτισμό που συνθέτει ένα σκηνικό κατάλληλο μόνο για θρίλερ; Γιατί, ακόμη, επέλεξαν να φωτίσουν κυρίως το βράχο και όχι το κάστρο; Αντίθετα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ο υποφωτισμός των κατώτερων υψομετρικά στοιχείων, απαιτείται προκειμένου να αναδειχθεί το φωτιζόμενο αντικείμενο. Πείτε μου εσείς το γιατί. Μήπως το έργο δεν τελείωσε ακόμα και βρισκόμαστε σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο; Τότε προς τι οι παράτες και τα δελτία τύπου; Εγώ όμως ξέρω ότι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε (εκτός από ορισμένους που φοβούνται μήπως ο λογαριασμός του ρεύματος είναι πολύ υψηλός - ναι, ναι, αυτό είναι το επίπεδο της συζήτησης). Το έργο εκτέλεσε η νομαρχία αλλά αφορά το δήμο μας. Πώς τοποθετήθηκαν επ΄αυτού οι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές; "Μπράβο, εμείς πάντα το λέγαμε ότι χρειαζόταν". Λοιπόν φίλοι, συμπολίτες και μη, εμένα δε μου αρέσει ούτε το αισθητικό αποτέλεσμα, που θυμίζει ταινία με τον κόμη δράκουλα, ούτε το μεγάλο ποσό χρημάτων που σπαταλήθηκε, ούτε η ολιγωρία ετών (έχουν εφεύρει οι πολιτικοί μας έναν όρο για να δικαιολογούν την ολιγωρία τους: την ωρίμανση του έργου!!!). Άλλη μιά χαμένη ευκαιρία για την πόλη μας, προστέθηκε σα σβηστό κερί στις προηγούμενες.
"...Δεν θέλω να γυρίσω να μη διώ και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν."

Η νυχτερινή φωτογραφία του Ακροκορίνθου είναι ευγενική προσφορά του εξαιρετικού φωτογραφείου της πόλης μας Vas-Val.

buzz it!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό, βλέποντας όχι τη Βουδαπέστη (Great Expectations) αλλά το κοντινό μας Παλαμήδι, εύχεσαι ότι ακόμη το ψάχνουν αφού αυτό δεν μπορεί να λέγεται φωτισμός κάστρου!
Υ.Γ. Αλήθεια οι κόπτοντες της αισθητικής κινήσεις πολιτών έχουν πάρει θέση σε ένα τόσο αντιαισθητικό αποτέλεσμα ή δεν προλαβαίνουν από τους στρατηγικούς πολιτικούς σχεδιασμούς?

Mike είπε...

Αιδήμων σιωπή! Από όλες τις πλευρές. Έχω ακούσει όμως απλούς ανθρώπους να εκφράζουν -σχεδόν με φόβο- την απορία τους. 'Αυτό είναι;' ρωτάνε, σα να θέλουν να ακούσουν ότι δεν είναι αυτό, κάποια παρανόηση έγινε. Αλλά, δυδτυχώς, οι δήθεν ηγήτορες απουσιάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά - σιγά βρε παιδιά, για λίγο πάψτε να κτυπάτε με το σπαθί.
ΜIKE
"αγαπώ σε,εκτιμώ σε" λένε στην πατρίδα μου, αλλά εδώ είσαι εκτός, όταν λές ότι "εγώ δεν ξέρω κανένα να διαμαρτυρήθηκε παρά μόνο για το ρεύμα", ότι "όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί συμφωνούν με το έργο" και ιδίως όταν μιλάς για "αιδήμονα σιωπή".
Προς ενημέρωση σου λοιπόν, εδώ και 10 χρόνια κάποιοι περίεργοι έχουν θέσει ζητήματα για το κάστρο, όσον αφορά την αναγκαιότητα του φωτισμού, το κόστος, την ιεράρχηση των εργων για ένα κάστρο που φτιασιδώνεται ενώ αφήνεται να καταρρέει, τις επιπτώσεις του φωτισμού σε χλωρίδα και αρπακτικά πουλιά, λόγω ένταξης του βράχου στο δίκτυο NATURA.
Αποτέλεσμα?
να κατηγορηθούν από τις λογής εξουσίες ως εχθροί της ανάπτυξης (δηλ του έθνους)και μάλιστα να ενοχοποηθούν για την καθυστέρηση του έργου. Αν πας να ρωτήσεις τον οποιονδήποτε στην Αρχαία, θα μάθεις ότι το έργο καθυστέρησε γιατί το εμπόδιζαν αυτοί οι περίεργοι, (πράγμα ανακριβές, μακάρι να ήταν έτσι. Θα σου πουν μάλιστα και ονόματα.Αν κάποτε ξεκινήσεις να γράψεις και για το άλλο έργο στο αρχαίο λιμάνι θα δεις και άλλα ενδιαφέροντα.
Εν κατακλείδι για το φωτισμό. Πρόκειται για ένα έργο άχρηστο, επιβλαβές για την πανίδα, αντιαισθητικό, που είναι "ύβρις" για το βράχο. Κυρίως όμως δείχνει την ανάγκη του έθνους μας "ηγετών και απλού λαού" για το "φαίνεσθαι" και όχι για το "είναι". Και αυτό το τελευταίο είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον θέμα γία συζητηση.

Mike είπε...

@ spirit
εγώ αναφέρομαι στην αισθητική του αποτελέσματος και σε τίποτε άλλο. Ξαναδιάβασα το άρθρο μου, μου φαίνεται σαφές. Αν μου ξέφυγε κάποια ανακοίνωση γι αυτό το θέμα, ευχαρίστως όταν μου υποδειχθεί να αναθεωρήσω. Δεν μίλησα ούτε για natura ούτε για τίποτε άλλο. Αφού μου δίνεται η ευκαιρία, θα πω ότι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αναστηλωθούν-ανακατασκευαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια εντός του κάστρου και αξιοποιηθούν τουριστικά και ηπίως οικιστικά. Το κάστρο εκατοικείτο για πολλές χιλιάδες χρόνια άλλωστε. Κάποτε φιλοξενούσε 4.000 ανθρώπους μπορεί και περισσότερους.
Όσον αφορά το φωτισμό, εγώ σαφώς πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει, αλλά όχι έτσι ρε γαμώτο!

Mike είπε...

επίσης, οι γενικεύσεις του τύπου εχθροί της ανάπτυξης = εχθροί του έθνους είναι αχρείαστες, παρότι εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι μάλλον ούτε στους μεν ούτε στους δε.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και χειρότερα.. Εγώ είμαι από τη Μονεμβάσια και φωτισμό κάστρου ή βράχου δεν έχουμε δει ΠΟΤΕ!! Παρόλο που κάθε φορά προεκλογικά όλοι δεσμεύονται γι'αυτό..

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και χειρότερα... Εγώ είμαι από τη Μονεμβάσια και φωτισμό κάστρου ή βράχου δεν έχουμε δει ΠΟΤΕ!!! Παρόλο που προεκλογικά όλοι δεσμεύονται γι'αυτό...

Mike είπε...

mandos,
τι προτιμάς; κανένα φωτισμό ή χάλια φωτισμό;

Ανώνυμος είπε...

Φως.......
επιτέλους λιγότερο φως. Το συγκεκριμένο φως έγινε για να φωτίσει τα πρόσωπα των πολιτικών. Εμείς πως θα βλέπουμε τα αστέρια? Χάσαμε και τις ανταύγειες της σελήνης στο βράχο.Ας αφήσουμε τουλάχιστον τη φύση στο σκοτάδι.Ο παππούς Αριστοτέλης είχε πει ότι στη φύση αρέσει να κρύβεται.