Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Πυρκαγιά στην Ακροκόρινθο!



Αντιγράφω από το in.gr (17/07/2007, 20:26)


"Η φωτιά στην Κόρινθο ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης και εκτιμάται ότι ξεκίνησε από τη χωματερή της Ακροκορίνθου. Λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε μια ακτίνα έξι χιλιομέτρων. Καθυστερημένη ήταν η επέμβαση των πυροσβεστικών από γη και αέρα.

Η φωτιά γρήγορα έφτασε μέχρι το κάστρο της Ακροκορίνθου, εντός του οποίου βρίσκονταν την ώρα εκείνη περίπου 20 τουρίστες. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τους απομακρύνουν από το σημείο, αλλά ένας εξ αυτών εγκλωβίστηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο. Ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ελευσίνας, όπου λειτουργεί μονάδα εγκαυμάτων.

Οι φλόγες έφτασαν ως το δρόμο και πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην εθνικό οδό Κορίνθου - Τρίπολης. Η Τροχαία αναγκάστηκε, καθυστερημένα, να ρίξει τις μπάρες, προκειμένου οι οδηγοί να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω και να ξεφύγουν από τον πύρινο κλοιό. Η κυκλοφορία εξετράπη στο αντίθετο ρεύμα.

Στις 9 το βράδυ η φωτιά στην αρχαία Κόρινθο μαινόταν ανεξέλεγκτη. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό από Κόρινθο προς Τρίπολη εκτρεπόταν στο 95ο χιλ. και δοεξαγόταν από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αργους - Τριπόλεως. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών διεξαγόταν κανονικά."



Αν είναι αλήθεια ότι η φωτιά ξεκίνησε από τη χωματερή, πείτε μου, ποιός είναι στην περίπτωσή μας ο κύριος της φωτογραφίας;

buzz it!

14 σχόλια:

reginarosasamat είπε...

Tωρα πριν λίγο κατεβήκαμε από το κάστρο, υπάρχει νέα αναζωπύρωση σε δυο σημεία. Η φωτιά είναι σε πολύ δύσκολα σημεία.

Mike είπε...

Αν έχετε ανασάνει, σας παρακαλούμε, γράψτε μας τι είδατε!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Mike,
μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι τα τελευταία σου post διακατέχονται από "γκρίνια, μιζέρια και παρωχημένη κριτική τραβηγμένη από άλλες εποχές.Δυστυχώς, αν είχες καλύτερη και πιο άμεση επαφή με την κορινθιακή κοινωνία, θα διαπίστωνες εύκολα ότι αυτή η τακτική σου αποδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η πλειονότητα των κειμένων σου (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που αφορούν σε ζητήματα ευρύτερης πολιτικής και ιδεολογικής αναζήτησης), εξαντλούνται σε κακόπιστη και κενή περιεχομένου κριτική του είδους: ΓΙΑ ΟΛΑ Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...Φαίνεται ότι έχεις αποφασίσει να απαντάς στα προβλήματα του Δήμου μας με δήθεν ερωτήματα..." όπως το σημερινό: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ;
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή
1ο δεν τον γνωρίζω τον κύριο
2ο η φωτιά είναι μακρυά από το σπίτι μου και
3ο έχουμε και άλλα δάση στην περιοχή μας,
γι αυτό εγώ, οι συνεργάτες μου και η οικογένειά μου κολυμπούμε άφοβα στις παραλίες της Κορίνθου και δεν φοβούμαστε μήπως μας πέσει κανένα πυροσβεστικό αεροπλάνο στο κεφάλι, όπως φοβάσαι εσύ!!!
ΣΗΜ: Mike, συγνώμη για το μαύρο χιούμορ αυτές τις στιγμές, αλλά από τα κάρβουνα έγινε μαύρη η καρδιά μου.

Mike είπε...

Αγαπητέ crikous,
νομίζω πως πρέπει να διευκρινίσω μερικά πράγματα. Θέλω να το κάνω αυτό γιατί το σχόλιό σου με βάζει στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης στο δήμο μας.
1) τα λόγια του δημάρχου (ή μήπως του isthmos;) απευθύνονται στην Κίνηση Πολιτών και όχι σε μένα. Πολύ πιθανό να μου επιφυλάσσει κι εμένα παρόμοια, καλύτερα ή χειρότερα, αλλά τα συγκεκριμένα δε νιώθω ότι με αφορούν. Βεβαίως έχω γνώμη για το αν είναι σωστά ή όχι, γνώμη που εσύ γνωρίζεις. Αλλά έχω και μεγάλες ανοχές για αυτά που ακούγονται ή θα ακουστούν στην πολιτική αρένα του δήμου μας. Και θα υπερασπιστώ το δικαίωμα του δημάρχου να υπερασπίζεται τις απόψεις του. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως στον πολιτικό διάλογο δεν μπορεί κάθε μέρα και με κάθε ευκαιρία να ανακηρύσσεται ένας νικητής και ένας χαμένος. Στην τετραετία γίνεται η σούμα.
2) Ο κύριος της φωτογραφίας δεν έχει ασφαλώς όνομα και επώνυμο. Λέγεται και Δαλακλείδης και Θωμαΐδης και Πνευματικός και νομάρχης και περιφερειάρχης και, και, και, και πολίτης. Άρα και εγώ. Συντρίβομαι στη συνειδητοποίηση του γεγονότος πως αποτελώ (ΕΓΩ) μέρος μιας κοινωνίας που δε σέβεται και δεν προστατεύει ΤΙΠΟΤΑ. Γι αυτό και ασχολούμαι με αυτήν εδώ τη σελίδα. Μήπως και βοηθήσω "να αποκτήσουμε μιά πιό συνειδητοποιημένη αντίληψη για την πόλη μας, είτε αυτό αφορά την ιστορία της, είτε αφορά τη σημερινή θέση της στην Ελλάδα και γενικότερα, στον κόσμο."

Ανώνυμος είπε...

Είμαι και εγώ συγκλονισμένος και εξοργισμένος με τη φωτιά στον Ακροκόρινθο. Ίσως έτσι να απέκτησε επιτέλους θερμό φωτισμό το Κάστρο (ποστ Σεπτεμβρίου 2006). Αλήθεια η εγκατάσταση του φωτισμού καταστράφηκε; Κινδυνεύοντας να λαϊκίσω πιστεύω πως πια δεν θα χρειάζεται κανείς να διεκδικεί την πατρότητα για το φωτισμό του Κάστρου. Πλέον, και αν προήλθε από τη χωματερή, ξέρουμε ποιος έχει την πατρότητα του χθεσινού θερμού φωτισμού του.

advocatus diaboli είπε...

Από άλλη σκοπιά: ρεπόρτερ τηλεφωνεί σε ανώτατη υπάλληλο της αρχαιολογίας στο υπουργείο Πολιτισμού. Ας πούμε στην υπ' αριθμ, ένα. Ούτε που το ξέρει ότι καίγεται το κάστρο και έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι. Είναι «σε μια εκδήλωση» και παραπέμπει σε κατώτερή της βαθμολογικά και υπεύθυνη για την Κόρινθο. Ουτε εκείνη γνωρίζει κάτι.
Τέλος πάντων, σώζεται το κάστρο. Μέχρι την επομένη, η διεθύντρια βυζαντινών αρχαιοτήτων δεν έχει βρει άκρη. Τα μαζεύει και πηγαίνει, να δει μόνη της, διότι άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Και λέει μετά: ευτυχώς που είχαμε καθαρίσει τα ξερόχορτα. Καλά τα έλεγε ο Φούρλας ΑΡΧΕΣ ΜΑΙΟΥ, ότι η πυροσβεστική δεν μπορεί να τα προλάβει όλα, να προσέχετε κι εσείς τους χώρους σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Χθες το βράδυ ενώ καιγόταν η Αρχαία Κόρινθος και η ευρύτερη περιοχή ο κ.Δήμαρχος Κορινθίων διοργάνωσε λαϊκή συναυλία στα Περιβολάκια για να ψυχαγωγήσει τους δημότες!!
Ντροπή!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δύο ερωτήσεις:
- Ποια μέτρα προληπτικής δασοπροστασίας και πυρασφάλειας έχει πάρει ο Δήμος Κορινθίων για την αποφυγή και τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς στο χώρο δικαιοδοσίας του;
- Με ποιο δικαίωμα και με ποια λογική η ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων χρησιμοποιείται ως βήμα απάντησης και προσωπικής προβολής του όποιου δημάρχου; Απάντηση στα σχόλια της εφημερίδας "Πολίτης" ίσως να έπρεπε να δώσει ο δήμαρχος, αλλά όχι ως "Απάντηση του δήμου σε δημοσιεύματα της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ". Ο δήμος δεν είναι ο δήμαρχος, και η ιστοσελίδα του δήμου δεν είναι προσωπική ενός δημάρχου.

Ανώνυμος είπε...

Η εικόνα όλων των τοπικών αρχόντων,πολιτευτών και βουλευτών του Ν.Κορινθίας να τρέχουν μέσα στις φλόγες πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα προκειμένου να κάνουν δηλώσεις(έρχονται και εκλογές,μην το ξεχνάμε)ενώ η φωτιά κατάκαιγε περιουσίες και δάση ήταν πραγματικά θλιβερή!!!
Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος τους έχει βαρεθεί;

Ανώνυμος είπε...

Εαν υπηρχε Αγροφυλακη,θα ειχε πιασει στον σκουπιδοτοπο?Σημειωτεον ειχαν ριξει σκουπιδια εξω απο τον προβλεπομενο χωρο.

ik είπε...

Μαρτυρία:

Την Τρίτη το απόγευμα, βρεθήκαμε μια ομάδα 8 εθελοντών (καμία σχέση με πυρόσβεση) ώστε να βοηθήσουμε στην Αρχαία Κόρινθο κυρίως για τον απεγκλωβισμό των τουριστών από το κάστρο.

Μιας και δεν χρειάστηκε η συνδρομή μας κινηθήκαμε προς την περιοχή του Σολωμού ώστε να βοηθήσουμε στην πυρόσβεση, όσο μπορούσαμε μιας και δεν είχαν οι περισσότεροι ανάλογη εμπειρία.

Με επικοινωνία με τον διοικητή της πυροσβεστικής μας πρότεινε να μεταφερθούμε πάνω ακριβώς από τον Σολωμό, ακριβώς στο σημείο όπου το πύρινο στεφάνι που είχε τυλίξει την Ακροκόρινθο, κατέβαινε και έκαιγε τα κτήματα με τις ελιές.

Στην πορεία μας προς το σημείο υπήρχαν κάτοικοι του χωριού όπου μας υπέδειξαν την διαδρομή, καθώς είχαν σταματήσει στο σημείο όπου σταματά η άσφαλτος και ξεκινούσε για τα επόμενα 500 μέτρα χωμάτινος δρόμος.

Ξεκινώντας τις προσπάθειες κατάσβεσης 8 εθελοντές απο Κόρινθο βρεθήκαμε σε μικρές εστίες και ένα χαμηλό μέτωπο όπου έκαιγε κυρίως θάμνους και χόρτα ανάμεσα στα χωράφια.

Για καλή μας τύχη στο ίδιο σημείο μεταφέρθηκε και δύο ντόπιοι ένας εκ των οποίων με γεωργικό ανελκυστήρα και με το ραντιστικό του γεμάτο με νερό.


Με τα χέρια, με κλαδιά και βεβαίως με το ραντιστικό καταφέραμε μέσα σε 3 ώρες, πιάνοντας το μικρό μέτωπο της φωτιάς να σβήσουμε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων φωτιάς προστατεύοντας τις περιουσίες κάποιων και κυρίως χωρίς να απασχοληθεί η Πυροσβεστική σε μικρές εστίες που αρκεί η συνδρομή των εθελοντών, ντόπιων κλπ.


Και σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ. Κατά τις πρώτες ώρες της φωτιάς, η συνδρομή των κάτοικων του Σολωμού ήταν σχεδόν ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Αρκούσαν μερικά ραντιστικά ακόμα και ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων ώστε να σβήσουν πολλές μικρές εστίες και να απασχοληθεί η πυροσβεστική ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ με τις μικρές δασικές εκτάσεις που επεκτάθηκε η φωτιά τις πρώτες ώρες.

Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ότι από όλους τους κάτοικους της περιοχής που τις πρώτες ώρες μας έδιναν οδηγίες και κοίταζαν απο τα μπαλκόνια, να μην συμμετέχουν στην κατάσβεση, τουλάχιστον όχι στην περιοχή πού ήμασταν εμείς και ήταν η πιο κοντινή στο χωριό

Χωρίς να θέλω να δώσω κανένα άλλοθι στην Πυροσβεστική, μιας καιείναι απαράδεκτο ότι κατόρθωσε η φωτιά να περάσει την μεγάλη φυσική αντιπυρική ζώνη των 30 μέτρων που ονομάζεται Εθνική Οδός.

Με την κάποια εμπειρία που έχω στην δασοπυρόσβεση και συγκριτικά με την κινητοποίηση των κατοίκων των Αθικίων και του Χιλιομοδίου η συνδρομή των κατοίκων του Σολωμού τις πρώτες κρίσιμες ώρες ήταν ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ και η συμμετοχή τους στην καταστροφή είναι σημαντική.



Ένα χωριό με αγρότες, δεν βρέθηκαν 20 ραντιστικά να πέσουν με 100 άτομα στις περιφερειακές εστίες? Στην περιοχή που ήμουν εγώ προσωπικά δεν είδα πέραν των 3 κατοίκων που βοήθησαν σημαντικά ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον σε μεγάλη απόσταση. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.....

Mike είπε...

Αγαπητέ john,

έχεις πολύ δίκιο!! Είναι ώρες-ώρες ακατανόητο το νιρβάνα στο οποίο περιπίπτουν οι κοινωνίες. Αλλά δεν είναι καινούργιο. Γι αυτό και οι αρχαίοι έλεγαν: "των οικιών ημών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε".

Mike είπε...

Να επισημάνω επίσης john, ότι δελτίο τύπου του δήμου, διαψεύδει τη μαρτυρία σου. Το ακριβές απόσπασμα από την ιστοσελίδα του δήμου έχει ως εξής:
"Ο Δήμος μας έδωσε τη μάχη όλες τις ημέρες και, όταν την Πέμπτη στις 11π.μ. η περιοχή του Σολομού έμεινε χωρίς μέσα πυροπροστασίας, μετά από σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε και οργανώθηκε πυρόσβεση με τα μηχανικά μέσα του Δήμου και αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων. Τελικά η πυρκαγιά στην περιοχή του Σολομού τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ στην όλη προσπάθεια, εκτός από πολυάριθμους απλούς πολίτες και εθελοντές, έδωσαν το ενεργό παρόν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου..." (το κόβω γιατί ακολουθεί η γνωστή ανέξοδη ρεκλάμα).

ik είπε...

Μάλλον η δική μου μαρτυρία διαψεύδει το δελτίο τύπου :D

Δεν μπορώ να ξέρω τι έκανε ο Δήμος τις υπόλοιπες ώρες και μέρες, την συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή των πρώτων ωρών η κινητοποίηση των κατοίκων στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν απλά ένας αγρότης που ρίσκαρε τον εξοπλισμό του έχοντας το σε απόσταση μερικών μέτρων από την φωτιά, λυπάμαι που δεν ρώτησα το όνομα του για να τον ευχαριστήσω έστω και διαδικτυακά.



Επίσης αξίζει να αναφέρω την κινητοποίηση των κατοίκων του Χιλιομοδίου (τουλάχιστον από όσα είδα και άκουσα) που ήταν σχεδόν καθολική, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας έμπειρος να τους οργανώσει και οι κακόμοιροι δεν εκμεταλλεύτηκαν το ανθρώπινο δυναμικό τους και τον εξοπλισμό τους όσο μπορούσαν και όσο έλπιζαν.


Θα πρέπει η ίδια η Πολιτική Προστασία σε συνδυασμό με την Πυροσβεστική να απασχολήσουν ένα άτομο έμπειρο από το δυναμικό τους ώστε να οργανώσουν και προληπτικά και κατά την κατάσβεση τους εθελοντές και τους πολίτες μιας και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και μερικές φορές, πιστέψτε με το έχω δει, καθοριστικό.