Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Μπράβο Γιώργο!

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό (12 min)

"...
Συμπολίτες μου, Έλληνες και Ελληνίδες,

Δεν μπορούμε να χτίσουμε το αύριο της χώρας καλλιεργώντας τον φόβο.
Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ομοψυχία και αυτοπεποίθηση, αναπτύσσοντας θεωρίες που διχάζουν την πατρίδα μας.
Σήμερα, δεν είναι η ώρα να ψάχνουμε για βολικούς «βαρβάρους».
Σήμερα, είναι η ώρα της εθνικής συστράτευσης.
Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε, με γνώμονα την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα.
Να σκύψουμε με στοργή και αλληλλεγύη επάνω στις πληγές που άνοιξαν.
..."

Επιτέλους! Μια παρέμβαση με σεμνότητα, σοβαρότητα, ορθολογισμό. Χωρίς κούφιες υποσχέσεις και ευχολόγια. Χωρίς φτηνή δημαγωγία και ψηφοθηρία. Μια εικόνα, έστω ένα pixel, από το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα.

buzz it!

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε,ναι. αφου ο ενας πινει coka-cola ο αλλος πρεπει να πινει coka-cola light... Βασικος νομος του μαρκετιγκ..

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες είναι οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του κ.Παπανδρέου αλλά για να μιλήσουμε ουσιαστικά μήπως θυμάσαι ποιός αποφάσισε το 1998 να αφαιρέσει την ευθύνη,τον σχεδιασμό και τις αρμοδιότητες της δασοπυρόσβεσης από τα Δασαρχεία και τους καθ'ύλην αρμόδιους και έμπειρους δασολόγους και να τα εκχωρήσει στην Πυροσβεστική? Το ΠΑΣΟΚ του κ.Παπανδρέου.
Αυτήν τη λανθασμένη απόφαση πληρώνουμε ακριβά σήμερα !!!

Mike είπε...

Να υποθέσω ότι έχετε σπουδάσει marketing αγαπητέ ανώνυμε;

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα γιατί να χειροκροτούμε τα αυτονόητα.
Εκτός κι αν έχουμε φτάσει σε τέτοιο (κομματικό) ξεπεσμό ώστε να θαυμάζουμε κάτι, το οποίο σε μια στοιχειωδώς λειτουργουσα δημοκρατία θα έπρεπε να είναι δεδομένο.

Mike είπε...

Εμένα θα μου επιτρέψετε να χειροκροτώ ο,τι κρίνω αξιόλογο και κυρίως ό,τι -κατά τη γνώμη μου- ανατρέπει προς το καλύτερο την υπάρχουσα κατάσταση.
Εσείς αγαπητέ συνήγορε της κόλασης, μπορείτε να περιμένετε να γίνουμε πρώτα 'λειτουργούσα δημοκρατία' και μετά να χειροκροτήσετε ό,τι θέλετε.

Ανώνυμος είπε...

kαλησπέρα, καλησπέρα, θα τα πούμε με την πρώτη ευκαιρία. ηταν δυσκολες και ειναι δυσκολες ημερες και εως πολύ εγκυες.
ριτς

Ανώνυμος είπε...

Οχι αγαπητε Μike,να υποθεσετε οτι εχω πιει πολλη coka-cola και δεν θα παρω αλλο,ευχαριστω... Παντως με συγκινησε το καλοπροαιρετο ενδιαφερον σας,καθως και η αναγωγη του σχολιασμου των αποψεων των θρασυτατων εμων κοινων θνητων σε προσωπικη σας υποθεση.

agios thomas είπε...

Δεν συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ mike γιατί αυτά που είπε ο καθ'όλα αγαπητός γιώργης δεν βγήκαν από τη καρδιά του, αλλά από ένα φύλο χαρτί. Δεν μπορώ όμως να μην σου πω ένα μεγάλο μπράβο γιατί επιτέλους κάποιος λέει τη γνώμη του θαρραλέα, χωρίς να φοβάται ότι θα στεναχωρήσει τους επισκέπτες του δικτυακού του χώρου. Κουραστήκαμε με το αντικειμενικά ορθό των πολιτικών μας. Ζαλιστήκαμε με τα ήξεις αφίξεις τους.
Και πάλι μπράβο για το θάρρος της γνώμης.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το σχόλιο που απέστειλα χθές δεν δημοσιεύθηκε για άγνωστους λόγους το ξαναστέλνω με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα δημοσιευθεί:
Ωραίες είναι οι φιλοσοφικές ανησυχίες και αναζητήσεις του κ.Παπανδρέου αλλά επειδή πρέπει να ασχοληθούμε με πιό ουσιαστικά και ουσιώδη θέματα μήπως θυμάσαι ποιός αφαίρεσε το 1998 την ευθύνη,τις αρμοδιότητες και τον γενικότερο σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης από τα Δασαρχεία και τους καθ'ύλην αρμόδιους και έμπειρους Δασολόγους και τα εκχώρησε στην Πυροσβεστική?Το ΠΑΣΟΚ και ο κ.Παπανδρέου.
Αυτήν την εγκληματική και άστοχη απόφαση πληρώνουμε σήμερα !!!

Mike είπε...

@ eagle,
λυπάμαι για τη μη έγκαιρη ανάρτηση του σχολίου σας, το λάθος είναι δικό μου αλλά -χωρίς αυτό να συνιστά δικαιολογία- ήμουν στο εξωτερικό και μετακινούμουν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Δεν ήσασταν επίσης το μόνο θύμα, άρα ζητώ από όλους συγνώμη, γιατί σε αυτό το ιστολόγιο δεν αναρτώνται μόνο τυχόν υβριστικά σχόλια.
Κατά δεύτερον, παρατηρώ μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο αποστολές του μηνύματός σας. Την πρώτη φορά λέτε 'το πασοκ του κ Παπανδρέου' και τη δεύτερη ' το πασοκ ΚΑΙ ο κ Παπανδρέου'. Νομίζω πως ίσως και άθελά σας θίγετε ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα. Είναι το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου;

@ ανώνυμος,
λυπάμαι που χάσατε την ψυχραιμία σας και λέτε πράγματα ανυπόστατα. Δεν χαρακτήρισα εγώ κανέναν θρασύ, ούτε τις απόψεις του θρασείς. Επίσης, τα περί προσωπικού με διασκέδασαν αφάνταστα. Αν δεν το έχετε καταλάβει, αυτό είναι ένα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ιστολόγιο.

@ agios thomas,
σας ευχαριστώ θερμά για τα λόγια σας και εορτάζω τη διαφωνία μας!

Ανώνυμος είπε...

Ετσι μπραβο αγαπητε EAGLE! Για να μην ξεχναμε λοιπον την πολυ προσφατη ιστορια μας,η μελανη(καρβουνιασμενη) σελιδα που γραφτηκε επι των ημερων μας εχει τον προλογο της 9 χρονια πισω.Ο Τζουμακας του Πασοκ ξεκινησε το εγκλημα κ οι μπλε το συνεχισαν...Ασχετα με τις ιδιαιτεροτητες της σημερινης τραγωδιας,απο τοτε φανηκε οτι ειμαστε ανοχυρωτη χωρα μπρος στις πυρκαγιες.Οι δασικοι κ αλλοι βοουσαν για το επικειμενο κακο αλλα τα αυτια των ΠΡΟΔΟΤΩΝ ερμητικα κλειστα.Ας γινουν ολα αυτα αφορμη να ανοιξουμε εμεις αυτια κ ματια...

Mike είπε...

@ ανώνυμος,
σας ενημερώνω ότι εκφράσεις του τύπου 'προδότες' είναι οριακές για την ομαλή διεξαγωγή διαλόγου. Αν έχετε ανάγκη να διαχειριστείτε το θυμό σας (τον οποίο σέβομαι απόλυτα) μπορείτε να το κάνετε με άλλους τρόπους. Γιατί αν οι πράσινοι και οι μπλέ είναι προδότες, ποιοί είναι οι πατριώτες, φίλε μου;

@ eagle,
επί της ουσίας του μηνύματός σας, δεν είμαι αρμόδιος για το αν η δασοπυρόσβεση πρέπει να ανήκει εδώ ή εκεί. Η άποψή σας δείχνει λογικά και αυθόρμητα σωστή, άρα τείνω προς αυτήν, αλλά και πάλι, δεν ξεχνώ, ότι 9 χρόνια τώρα, ποτέ δεν είδαμε τέτοιο χάλι.

Ανώνυμος είπε...

και αμέσως μετά από μια σύντομη αναλαμπή ομοψυχίας συνέχισε :

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, απογοήτευσε τον Ελληνικό λαό.Φάνηκε οικτρά ανήμπορη να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των πυρκαγιών ολόκληρο το καλοκαίρι. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε καν να σώσει ζωές συνανθρώπων μας, τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Και δυστυχώς, συνεχίζει να κινείται χωρίς το αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης, που απαιτούν οι καιροί. Ασχολείται και κατασκευάζει θεωρίες περί συνωμοσίας τρομοκρατών. Το αποτέλεσμα είναι να διασύρεται η χώρα, να υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, να τρομοκρατείται ο ελληνικός λαός. Δεν αντέχει ο τόπος μια κυβέρνηση, που έχει ως στήριγμα το φόβο, την ανασφάλεια, το διχασμό, το φανατισμό, που προκαλεί το χάος.
Είναι η ώρα της αλήθειας.
Είναι η ώρα του Ελληνικού λαού να επιλέξει μια κυβέρνηση ισχυρή, που εγγυάται την ασφάλεια, τη σιγουριά, την ελπίδα και την προοπτική.

Πάλι τα ξύλινα, κούφια λόγια, σαν να μην έχει αντίληψη της θέσης του ως έλληνας και ως πρόσωπο που καλώς ή κακώς θα γραφεί στην ιστορία.

Αλήθεια περιμένει να υφαρπάξει με τέτοιες δηλώσεις, έστω και μια ψήφο από το λεγόμενο κεντρώο, μετριοπαθή χώρο;

Ανώνυμος είπε...

Ω,ε μα τοτε αγαπητε mike εχετε τη συγνωμη μου.Παρεξηγησα βλεπετε ορμωμενος απο το δελεαστικο κειμενακι που εχετε ανωθεν του κορινθιακου τυπου κιονοκρανου οπου γινεται χρηση πρωτου πληθυντικου κ ενομισα εσφαλμενα οτι συμμετεχω σε μια προσπαθεια οπως την περιγραφει!Που να φανταστω οτι χρησιμοποιησατε την ονομασια ολοκληρης πολης(korinthos) για να εκθετετε βασικα την αποψη σας ανενοχλητος?!!Και παλι συγχωρηστε με και...ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ!

Mike είπε...

Η συγνώμη σας δεκτή. Το κειμενάκι ισχύει καθ' όλα. Από τα 148 άρθρα αυτού του ιστολογίου, κάποια μπορεί να αφορούν και μη τοπικά θέματα. Αλλά και οι πολίτες της Κορίνθου, δεν είναι μόνο τέτοιοι.
Τη λέξη 'ανενόχλητος' δεν τη σχολιάζω, γιατί αν το κάνω θα γίνω ιδιαίτερα καυστικός. Το δε υπονοούμενο με το 'ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ' σας το επιστρέφω κατάμουτρα. Νομίζω κατόπιν αυτού του τελευταίου, πως κερδίσατε επάξια το δικαίωμα να πάρετε το κουβαδάκι σας και να πάτε να παίξετε σε άλλες παραλίες. Πάντα ως 'ανώνυμος'.

Ανώνυμος είπε...

1)Είναι εκπληκτική η ταχύτητα με την οποία στην Ελλάσα η, καλοδιατυπωμένη μάλιστα, πολιτική συζήτηση μετατρέπεται σε προσωπκή κόντρα... Κρίμα...
2) Ολα, μα όλα (Δήμοι, Νομαρχίες, ΠΣΕΑ, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.) λειτούργησαν "τέλεια", πλην της κεντρικής διοίκησης. Κάπως έτσι είχε γίνει και με τα Ιμια... Μακάβριο: και στις δυο περιπτώσεις μας προέκυψαν ΚΑΙ νεκροί ΚΑΙ "γκρίζες ζώνες".
3) Πολύ άσχημο πράγμα να σε βρίσκει το κακό στην Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο... Μακάβρια ερώτηση: αν το ανθρώπινο σώμα αντί να απανθρακωθεί γινόταν χρυσό με την φωτιά, πόσα πτώματα λέτε να βρίσκαμε; Νομίζω οτι έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα ως κοινωνία.
4) Ο σχεδιασμός Χρυσοχοϊδη ΔΕΝ ολοκληρώθηκε ποτέ. Κάποιοι από τους ανθρώπους που (για προσωπικό τους όφελος) κατέστρεψαν την ολοκλήρωσή του τώρα "στεγάζονται" εδώ στην Κόρινθο και -φευ- εκτός ΠΑΣΟΚ μετά την 7/03/2004... Και βέβαια, μου έχει κάνει εντύπωση πόσο πολύ έχουν αποφύγει τα "παράθυρα" τούτες τις μέρες....
5) Μετά την "εκβιασμένη" Ολυμπιακή μας "ευρωπαϊκή συμπεριφορά" επήλθε το γνωστό tabula rasa. Σε όλα τα επίπεδα...
6) Για να δούμε, θα μας πει κανείς τελικά αν στην Ολυμπία είχαμε αγοράσει πριν την Ολυμπιάδα του 2004 σύστημα "πρόληψης" ή σύστημα "κατάσβεσης". Και πόσο ακριβώς το πληρώσαμε... Μετά, να βρούμε και πόσο -κι αν- λειτούργησε.
7) Δυστυχώς, ΔΕΝ έχουμε δει ακόμα τα πολύ άσχημα.
Δρ

Ανώνυμος είπε...

Αργησα λίγο να απαντήσω στα περί επαίνων και χειροκροτημάτων, αλλά σε μια στοιχειωδώς λειτουργούσα δημοκρατία θα ήταν αυτονόητη π.χ. η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ΠΑΙΔΕΙΑ (που δεν νομίζω να το προωθεί ο Γ.Α.Π.), καθώς επίσης και ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας (που και σ' αυτό για λόγους ψηφοθηρίας ποιεί την νήσσαν, παρότι πιστεύω πως το επιθυμεί). Και φυσικά δεν μιλάω για πιο "προχωρημένα" όπως π.χ. ο γάμος των ομοφυλοφίλων τον οποίο (εφαρμόζοντας την προεκλογική του δέσμευση) θεσμοθέτησε ο Θαπατέρο σε μια Καθολικότατη Ισπανία, εν μέσω άκρατης αντίδρασης του παπαδαριού.
Αυτά λοιπόν θα τα χειροκροτούσα, διότι πάνω απ' όλα θα έδειχναν πολιτικό με όραμα, και πίστη στο καθήκον του.
Αλλά μήπως είμαι αιθεροβάμων???

Mike είπε...

@ hell's advocate,

πραγματικά, αυτά που θέτετε είναι καυτά ζητήματα, ιδίως τα δύο πρώτα. Και βέβαια δεν είστε καθόλου αιθεροβάμων να τα απαιτείτε. Θα μπορούσα να προσθέσω κι εγώ μάλιστα μερικά θέματα στη λίστα, αλλά είναι τόσο αυτονόητο που περιττεύει. Όμως, εγώ χαιρέτησα το λόγο του Γιώργου σαν ένα πίξελ από το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Αμφιβάλλετε άραγε ότι αυτό το πίξελ ανήκει σε αυτήν την εικόνα; Νομίζω όχι. Αυτό καθόλου δεν συμπαρασύρει στο χειροκρότημα την υπόλοιπη εικόνα του Γιώργου. Και η αρχική μου 'διαφωνία' μαζί σας αφορούσε το αν θα έπρεπε να περιμένουμε πρώτα να γίνουμε 'στοιχειωδώς λειτουργούσα δημοκρατία' για να χειροκροτάμε αυτά που μας αρέσουν, ή όχι. Επ' αυτού η θέση μου είναι πως αν δεν το κάνουμε, δεν θα γίνουμε ποτέ 'στοιχειωδώς λειτουργούσα δημοκρατία'.

tzonakos είπε...

Πράγματι αυτα τα λόγια είναι σεμνά, ταπεινα και μετρημένα.
Ειναι όμως πολιτικός, υποψήφιος για πρωθυπουργός και δεν μπορεί να ξεφύγει απο λέξεις που κρύβουν αντιπολίτευση.
Κατα τα άλλα, μου αρέσει το "είδος" αυτο του πολιτικού, που δεν παίζει βρώμικα, η τουλάχιστον φούλ επίθεση και γιούργια.
Φοβάμαι όμως οτι οι αντίπαλοι παίζουν βρώμικα.
Ευχομαι νίκη στον Γ. Παπανδρέου.

Mike είπε...

@ eagle,
Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε πως υποστηρίζει τη θέσπιση ενιαίου φορέα διαχείρισης των δασών και δασοπυρόσβεσης. Αν αυτό δεν συνιστά αναγνώριση σφάλματος, τότε τι; Δεν ξέρω πολλούς που να αναγνωρίζουν μέσα από προγραμματικές θέσεις και προσωπικές ανακοινώσεις (και όχι από κάποιον εκπρόσωπο) τα λάθη τους (παρότι δεν ήταν προσωπικό του).