Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Νόμιμη Λύση για τα Σκουπίδια, Τώρα!

Μπορεί σε μια εβδομάδα να έχουμε εθνικές εκλογές αλλά το ενδιαφέρον για την πόλη παραμένει αμείωτο. Γι αυτό κρίνω σκόπιμο, κόντρα στην εκλογική επικαιρότητα (που αφορά βεβαίως και τους Κορίνθιους), να μιλήσω για δύο θέματα. Σήμερα για το θέμα των σκουπιδιών και συντομότατα για μια, αποκαλυπτική της νοοτροπίας της πλειοψηφίας, απόφαση χαρισμού χρεών σε μαγαζάτορες, που πέρασε κυριολεκτικά νύχτα (1 μετά τα μεσάνυχτα) από το δημοτικό συμβούλιο!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Το πρόβλημα των σκουπιδιών έφτασε λοιπόν εκεί που αναμενόταν να φτάσει: η Κόρινθος, πρωτεύουσα νομού, στερείται εδώ και λίγο καιρό, ολοσχερώς, χώρου διάθεσης των απορριμμάτων της. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε από πότε διαφαινόταν αυτό το αδιέξοδο. Είναι άραγε ένα αδιέξοδο των τελευταίων μηνών ή μήπως πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάληξης;
Αν εξετάσει κανείς το θέμα υπό το πρίσμα του νόμου, είναι σαφές πως ισχύει η δεύτερη περίπτωση και πολύτιμος χρόνος παρήλθε ανεκμετάλλευτος. Μα, θα πείτε, υπάρχει και άλλο πρίσμα; Κανονικά όχι, αλλά ο ίδιος ο δήμαρχος μας υπέδειξε μια εναλλακτική οδό. Αυτήν της συγκεκαλυμμένης παρανομίας. Μας την αποκάλυψε όταν ανέφερε (γεμάτος αυτοπεποίθηση) στο δημοτικό συμβούλιο, πως με τη σύμφωνη γνώμη της περιφερειάρχου θα παρανομήσει φτιάχνοντας νέο χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Εκθέτοντας δημόσια την κυρία Αβούρη, το μόνο που κατάφερε να θάψει ήταν μια αμφισβητούμενη λύση και σίγουρα όχι τα σκουπίδια.
Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη: αντί για μια συγκεκαλυμμένη παρανομία, πρότεινε, πάλι δημόσια, μια καραμπινάτη! Τη δημιουργία ΝΕΑΣ παράνομης χωματερής σε χώρο, ενδιαφέροντος -όπως αποδείχθηκε από την αντίδρασή τους- πολλών υπηρεσιών (αρχαιολογικής, δασικής κτλ). Κι αυτή η ‘λύση’, προφανώς δεν θα προχωρήσει.
Πώς όμως έκλεισε ο προϋπάρχων χώρος ταφής των απορριμμάτων στο ‘πεδίο βολής’; Είναι κοινό μυστικό ότι η αγωγή με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων της Νεάπολης και συλλόγων, καλλιεργήθηκε ως ιδέα και υποστηρίχθηκε στο δικαστήριο από το περιβάλλον του σημερινού δημάρχου, πριν τις τελευταίες εκλογές. Μια ματιά στα ονόματα των εναγόντων και των μαρτύρων, είναι για όποιον το επιθυμεί, αποκαλυπτική. Κατάφερε έτσι ο δήμαρχος να αυτοευνουχιστεί πολιτικά. Διαφορετικά, πρέπει να συνάγουμε ότι ο ίδιος δεν πίστευε στην εκλογή του, αφού έκανε πάσα στον εαυτό του ένα τόσο καυτό πρόβλημα. Ακόμη περισσότερο, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πολιτικά πως η χωματερή αυτή δεν θα επαναλειτουργήσει ποτέ, απεμπολώντας έτσι και την πιθανότητα ευνοϊκής έκβασης στην τακτική εκδίκαση της υπόθεσης (εκεί είναι το ζουμί δήμαρχε!!).

Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς τον τρόπο σκέψης του δημάρχου. Όμως, τα σκουπίδια παραμένουν στην αρμοδιότητά του και άρα οφείλει να λύσει το θέμα. Αυτός, όχι οι πολίτες. Αν δεν μπορεί, να μας το πει. Καλό είναι επίσης να θυμάται -γιατί το ξεχνάει τελευταία- πως η λύση οφείλει να είναι ΝΟΜΙΜΗ. Δεν ξέρω και δεν είναι δουλειά μου να καταστρώσω άμεσες ή έμμεσες πολιτικές τακτικές για την επίλυση του προβλήματος. Εγώ προσωπικά, το καθήκον μου ως πολίτης, καθήκον απέναντι στους συμπολίτες μου και το περιβάλλον, να μειώσω τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων μου και να τα αποθέτω όπου πρέπει, το τηρώ. Ας τηρήσει κι αυτός το δικό του.

buzz it!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Οταν ο κ.Δήμαρχος πρωτοστατούσε μαζί με τους συνεργάτες του στο κλείσιμο της χωματερής του Πεδίου Βολής όφειλε να έχει έτοιμη την δική του λύση για την νόμιμη απόθεση των απορριμμάτων της Κορίνθου.Άλλωστε ήταν 8 χρόνια στην αντιπολίτευση του Δήμου,δεν ήταν πρωτάρης.Βέβαια στην προεκλογική περίοδο πάλευε με νύχια και με δόντια να γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας αδιαφορώντας για την ουσία και την αλήθεια των λόγων του παραπλανώντας έτσι τον Κορινθιακό λαό!Σήμερα διαμαρτύρεται και ψάχνει εναγωνίως που θα αποθέσει τα απορρίμματα ξεχνώντας ότι από την ημέρα που ανέλαβε τον Δήμο μέχρι και σήμερα κωλυσιεργεί συστηματικά στην εφαρμογή της ανακύκλωσης στο Δήμο.Γιατί δεν προχωράει την ανακύκλωση?Ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί?
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι με την ανακύκλωση θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που προορίζονται γιά τη χωματερή τουλάχιστον κατά 50%!Αντ'αυτού ο κ.Δήμαρχος προσπαθεί να ηρωποιηθεί στα μάτια των Κορινθίων ακολουθώντας μοναχικές και παράνομες διαδρομές!Το πρωί της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου 2007 πήρε μαζί του τα απαραίτητα σκαπτικά μηχανήματα και ξεκίνησε τη δημιουργία παράνομης χωματερής στην περιοχή Λίτσα Αρχαίας Κορίνθου!!!Παρά τις καταγγελίες των πολιτών και την επέμβαση της Αστυνομίας και του Δασαρχείου Κορίνθου αυτός συνέχισε τις παράνομες εργασίες ισχυριζόμενος ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα πάει φυλακή!Σημειωτέον ότι η περιοχή που προσπάθησε να δημιουργήσει την χωματερή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση μετά από παλαιότερη φωτιά!!!Δεν γνωρίζω εάν τελικά εφαρμόσθηκε ο νόμος που προβλέπει την κατάσχεση των μηχανημάτων και την υποβολή μήνυσης εναντίον του Δημάρχου.

Mike είπε...

Μη λέτε υπερβολές (μείωση 50% του όγκου των απορριμμάτων με την ανακύκλωση). Εδώ η Ελευσίνα που είναι πολύ μπροστά, είναι κάτω από το 25%. Αν η ανακύκλωση ξεκινούσε στην πόλη μας, αρχικά θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι με μια μείωση 8-10% (ίσως και εγώ να υπερβάλλω).
Όχι τίποτα άλλο, αλλά με τις υπερβολές κινδυνεύετε να χάσετε το δίκιο σας.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της Κίνησης Πολιτών (www.kinisikorinthos.gr):


Μία απλή ιδέα – από τις πολλές που μπορεί να υπάρξουν

Όπως επίσημα δηλώνεται πλέον από τον Δήμαρχο Κορινθίων, είμαστε μιαν ανάσα από το πλήρες αδιέξοδο στο πρόβλημα της απόθεσης των σκουπιδιών. Η σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης μόλις υπογράφηκε, αλλά αργεί ακόμα να υλοποιηθεί, και είναι αδύνατη η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, που τουλάχιστον θα μειώσουν τα σκουπίδια μας, πριν από μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.
Ο Δήμος Κορινθίων, με σπασμωδικές κινήσεις σε κατάσταση πανικού, επιδιώκει την «επαναστατική κατοχύρωση» χώρου νέας χωματερής στην Αρχαία Κόρινθο κόντρα στους νόμους και την τοπική κοινωνία.

Τα σκουπίδια… αρχίζουν να μας κατακλύζουν.
Επιδιώκοντας την συνολική διαχείριση του προβλήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την εφαρμογή της ανακύκλωσης και την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ., αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι και ως πολίτες και ως Δήμος, απέχουμε πολύ ακόμα από το να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δρόμος και ο κάδος των απορριμμάτων είναι η προέκταση του σπιτιού μας, πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε κάποτε από κάπου!
Παραθέτουμε εδώ μια – πιστεύουμε - απλή και άμεσα υλοποιήσιμη ιδέα.

Οι έμποροι παραλαμβάνουν νέο εμπόρευμα για το χειμώνα, η προεκλογική περίοδος είναι στο φόρτε της με άφθονο προεκλογικό υλικό να διακινείται και η πόλη αρχίζει να αισθάνεται έντονα την ‘ανάσα… των σκουπιδιών’.
- Πόσο δύσκολο θα ήταν ένα φορτηγό του Δήμου με 1-2 υπαλλήλους του να περνά 1-2 φορές την ημέρα από το εμπορικό κέντρο και να μαζεύει τις συσκευασίες των εμπορευμάτων (χαρτόκουτα) που συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια και σχεδόν διπλασιάζουν τον όγκο των σκουπιδιών του εμπορικού κέντρου, ιδιαίτερα αυτή την εποχή;.
- Πόσο δύσκολο θα ήταν να μοιραστεί ένα φυλλάδιο (όχι κάτι φοβερό – μια απλή φωτοτυπία) που να προτρέπει τους καταστηματάρχες να «ανοίγουν» τα κουτιά των συσκευασιών και να τα βγάζουν στο πεζοδρόμιο σε τακτές ώρες, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου;
- Πόσο δύσκολο θα ήταν, σε συνεννόηση με την Νομαρχία, να μαζευτεί ο τεράστιος όγκος των συσκευασιών του εκλογικού υλικού, που φθάνει στη Νομαρχία τις τελευταίες 10 ημέρες;
- Πόσο δύσκολο θα ήταν να πηγαίνει το υλικό αυτό, 2-3 φορές την εβδομάδα, σε χαρτοποιία της περιοχής μας που παραλαμβάνει, επί πληρωμή, χαρτί για ανακύκλωση;

• Απλές κινήσεις που μπορούν από τώρα να μας συνειδητοποιήσουν ως πολίτες συμβάλλοντας στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας, αναγνωρίζοντας την συνυπευθυνότητά μας στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των σκουπιδιών.
• Απλές κινήσεις που μπορούν από τώρα να δώσουν μιαν καλύτερη καθημερινή όψη στην πόλη.
• Απλές κινήσεις, που θα μας προετοιμάσουν ως πολίτες να δεχθούμε και να εφαρμόσουμε μετά από λίγο καιρό την ανακύκλωση.
• Απλές κινήσεις, που χωρίς πολιτικαντισμό και επιδίωξη εντυπωσιασμού, θα πείσουμε ως Δημοτική Αρχή για την σοβαρότητα των λόγων και των πράξεών μας, ώστε να βοηθηθούμε από τους γειτονικούς Δήμους στο αδιέξοδο που οδηγήθηκε η πόλη.

Μήπως επιτέλους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος, θα πρέπει να αποδείξουμε τον προσωπικό πολιτισμό μας, και ως πολίτες αλλά και ως Δήμος της Ευρώπης του 2007;


Να τι θα μπορούσε να κάνει η Δημοτικη Αρχή! Απλά πράγματα !

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέω υπερβολές.Εάν κάνετε μιά βόλτα στην πόλη και παρατηρήσετε τους κάδους απορριμμάτων(οι οποίοι το τελευταίο διάστημα παραμένουν δυστυχώς γεμάτοι για πάρα πολλές ώρες) θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων είναι χαρτόνια,χαρτοκιβώτια,χαρτιά,πλαστικά,μπουκάλια νερού,κουτάκια αναψυκτικών κλπ τα οποία τις περισσότερες φορές ευρίσκονται έξω από τους κάδους σκορπισμένα στο πεζοδρόμιο!Άλλωστε η κάθε πόλη και η κάθε χώρα γενικότερα έχουν διαφορετική σύσταση(ποιότητα)των απορριμμάτων τους ανάλογα με τις βασικές καταναλωτικές τους ανάγκες και αυτή ακριβώς η διαφορετική σύσταση καθορίζει τελικά το ποσοστό μείωσης του όγκου τους όταν ξεκινήσει η ανακύκλωση.

Mike είπε...

@ eagle,

εύχομαι ολόψυχα να έχετε δίκιο!

Ανώνυμος είπε...

Το ενδιαφέρον είναι, απ' ότι έμαθα, ότι και κάποιοι στην αντιπολίτευση του δήμου, φαίνονται διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή σε κάποια παρανομία. Ίσως έχουν ενοχές για την κληρονομιά που άφησαν στην πόλη.
Ας αναρωτηθούμε ως πολίτες πως λειτουργούν οι θεσμοί. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρόληψη, χωρίς σεβασμό σε άλλους θεσμούς και υπηρεσίες, χωρίς σεβασμό, τελικά, για τους ίδιους τους πολίτες στο όνομα των οποίων ασκούν τη διακυβέρνηση του Δήμου.

Traveler είπε...

Αγαπητέ Mike και ένα 10% (αν και εκτιμώ ότι το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο) να μειωθούν τα σκουπίδια λόγω ανακύκλωσης θα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός.
Αντί ο δήμαρχος να ψάχνει.. νέες παράνομες χωματερές, μπορεί να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ την ανακύκλωση και ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών (με τη σωστή οργάνωση και τη σωστή διαχείριση όλης της διαδικασίας της ανακύκλωσης) θα "εξαφανιστεί". Και όσο περνάει ο καιρός, με την απόκτηση της συνήθειας αυτής από ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό Κορινθίων πολιτών, ο όγκος των σκουπιδιών συνεχώς και θα μειώνεται.
Γνωρίζω ήδη δεκαπέντε συμπολίτες μας (με τις οικογένειές τους) που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ανακύκλωση, αλλά.. λείπουν οι κάδοι...
Ελπίζω να ξεκινήσει το συντομότερο. Ο κ. Δήμαρχος μας θα μείνει κιόλας στην ιστορία, σαν αυτός που έφερε την ανακύκλωση στην Κόρινθο (αν τον ενδιαφέρει και η υστεροφημία..)

Mike είπε...

Δηλαδή, αν γίνει σήμερα μία 'λαϊκή συνέλευση' (σαν κι αυτές που έχουμε δει τόσες πολλές φορές, σε τόσες διαφορετικές στιγμές και χώρους), η πλειοψηφία θα εισπράξει δημοκρατική νομιμοποίηση; Ας γελάσω.....

(άλλωστε, τι την θέλει; 61% έχει)

Mike είπε...

Τελικά, η 'λαϊκή συνέλευση' έγινε για να μάθουμε ότι η χωροθέτηση ΧΥΤΥ είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας; Αυτό το ξέραμε. Όπως ξέρουμε και πώς έκλεισε η χωματερή στο πεδίο βολής. Όπως ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή ΔΕΝ γίνεται ανακύκλωση. Όπως ξέρουμε ότι μικροί δήμοι όπως αυτός των Αγίων Θεοδώρων και αυτός της Τενέας, ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, αλλά εμείς όχι.
Όπως μαθαίνουμε, ότι εύκολα χάνεται η ψυχραιμία στο δημαρχιακό μέγαρο, κι αυτό είναι κακός οιωνός.

Ανώνυμος είπε...

Στην προχθεσινή 'λαϊκή συνέλευση-μαϊμού' ο κ.Δήμαρχος τόνισε με στόμφο(θεωρώντας το προσωπικό του κατόρθωμα παρότι ποτέ δεν ήταν ούτε και είναι η ανακύκλωση στις άμεσες προτεραιότητες του)ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα ξεκινήσει η ανακύκλωση στο Δήμο!Θα ξυπνήσει δηλ.ένα ωραίο πρωϊ,θα πατήσει το κουμπάκι της ανακύκλωσης και όλα θα πάνε μιά χαρά!Έχει συνειδητοποιήσει ότι για να μην 'καεί' και ατονήσει η ανακύκλωση απαιτείται,πρίν καν αυτή ξεκινήσει,ένα ικανό χρονικό διάστημα γιά την λεπτομερή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Κορινθίων?Αυτό έπρεπε να το έχει κάνει τους προηγούμενους μήνες αλλά δυστυχώς είχε άλλα πιό σοβαρά θέματα να ασχοληθεί!
Πως σας φάνηκε η πρότασή του να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων την δασική(!!!) έκταση που προσπάθησε παράνομα να μετατρέψει σε χωματερή(αγνοώντας(???) ότι είναι αναδασωτέα έκταση) ζητώντας την παραχώρηση της από το Δασαρχείο?Βάσει του ισχύοντος νόμου το Δασαρχείο Κορίνθου όφειλε να υποβάλλει αυτόματα μήνυση εναντίον του Δημάρχου και ταυτόχρονα να προβεί στην κατάσχεση των χρησιμοποιούμενων μηχανημάτων!Γιατί δεν εφαρμόσθηκε ο νόμος?Ποιές πιέσεις ασκήθηκαν και από ποιούς?Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν γιατί απέναντι στο νόμο όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων ή θέσεων.