Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Ένα Κοντινό Παράδειγμα

Αυτή είναι κύριοι της δημοτικής μας αρχής η πολιτιστική παραγωγή άλλων δήμων. Όχι μακρινών και 'άπιαστων', αλλά διπλανών, κοντινών, οικείων. 300 καλλιτέχνες από 18 χώρες. Εσείς εδώ τι κάνετε; (Ξέρω, ξέρω, κουκιά σπέρνετε!)
Οι υπόλοιποι, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, αξίζει πραγματικά τον κόπο!

Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Παπαϊωάννου και συμμετέχει στο τμήμα φωτογραφίας.

BELLE ARTE LAMIA 2007
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

Η Belle Arte Lamia 2007 περιλαμβάνει τους εξής τομείς:

Διαγωνιστικό τμήμα στις κατηγορίες:
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / VIDEO ART
ΓΛΥΠΤΙΚΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ / ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Μετά από μία διορία ενός τετραμήνου , εκδήλωσαν ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στη 3η καλλιτεχνική συνάντηση συνολικά 300 καλλιτέχνες, από 18 διαφορετικές χώρες. Στο τέλος της έκθεσης θα απονεμηθούν διακρίσεις από την κριτική επιτροπή που θα την απαρτίζουν και φέτος καθηγητές των σχολών καλών τεχνών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

OPEN
Σε αυτό το νέο επιμέρους τμήμα της belle arte Lamia, περιλαμβάνονται εκθέσεις έργων 12 καλλιτεχνών και 4 καλλιτεχνικών ομάδων . Στόχος αυτού του νέου τμήματος είναι να αναδείξει και να προβάλλει το έργο νέων δημιουργών και την προσπάθεια ομάδων οι οποίες επιδιώκουν μέσα από την συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Όλες οι συμμετοχές στο τμήμα open Belle Arte Lamia 2007 θα είναι εκτός διαγωνισμού.

hotel

- φιλοξενία του VIDEODANCE του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια της Χριστιάνας Γαλανοπούλου.

- video εγκατάστασεις.

- η αρχιτεκτονική και η εικαστική δημιουργία σε ένα διάλογο από τον επιμελητή της 1ης biennale Θεσσαλονίκης ¨Αλλοι Τόποι”, Αποστόλη Καλφόπουλο.

- ομάδες σύγχρονου χορού θα παρουσιάσουν την δουλειά τους

- συνεργασία με αντίστοιχες διοργανώσεις Βελγίου και Δανίας.

- μουσικές συναυλίες με νέους καλλιτέχνες

ΗΜΕΡΙΔΑ
με θέμα “Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της στην ενωμένη Ευρώπη σήμερα” μία συνδιοργάνωση με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europe Direct Λαμίας.

- λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στο χώρο της έκθεσης κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, με συνεντεύξεις, μουσικές εκπομπές, παιχνίδια κ.ά

- έκθεση εντύπων, καταλόγων, περιοδικών, με θέμα την Belle arte lamia 2007.


ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Την άνοιξη του 2008 με την συμβολή και υποστήριξη καθηγητών της σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης και Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ένα συμπόσιο γλυπτικής στον υπαίθριο χώρο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, για 15 μέρες περίπου. Το θέμα του συμποσίου θα οριστεί από τον Δήμαρχο Λαμιέων, το αργότερο ως τέλος Φεβρουαρίου 2008. Όλα τα γλυπτά μετά θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, ως μόνιμα εκθέματα.


TOUR
Η belle arte lamia collection όπως και το 2006 θα ταξιδέψει και θα φιλοξενηθεί σε πόλεις της Ελλάδας και σε διοργανώσεις του εξωτερικού. Θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε τη διοργάνωσή μας , τους φορείς που μας υποστηρίζουν και την πόλη της Λαμίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως και το προηγούμενο χρόνο η belle arte lamia θα ταξιδέψει στη Βαλένθια της Ισπανίας στα πλαίσια του VAIA08, στο Σίδνευ της Αυστραλίας , στα πλαίσια του experimenta08, στη Βουλγαρία στα πλαίσια του Legenda, και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ~ Σάββατο 10 Νοεμβρίου

18.00: live radio party http://www.phaseradio.gr/
19.30: εγκαίνια από τον Υπουργό Πολιτισμού
21.30: παραστατική θεατρική παράσταση ΚΑΣΣΥ, από την ομάδα πρόΤΑΣΗ
22.30: συναυλία με τους am:pm

Belle Arte Lamia, Τηλ 22310-51075, 6936-995142

buzz it!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολιτική: η ενασχόληση με τα πράγματα της πόλης.

Χαίρομαι που υπάρχουν ιστολόγια σαν αυτό. Αποδίδουν πλήρως το έτυμον της λέξης 'πολιτική', επαναφέροντάς την καθαρότερη και ουσιαστικότερη στο προσκήνιο, χωρίς νεφελώδεις και αμήχανες θεωρητικολογίες. Μπορούν να σε κάνουν να αγαπήσεις μια πόλη προσέχοντας, αντί για τις ταβέρνες και τη νυχτερινή ζωή της, τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι αυτήν.

Mike είπε...

@ ούτις,
Κι εμείς χαιρόμαστε όταν οι προσπάθειές μας τυγχάνουν της προσοχής και εκτίμησης, λίγων έστω Πολιτών. Ευχαριστούμε!

Rodia είπε...

Η προσπαθεια ξεκινησε απο "κατω", απο μερικους ανθρωπους με ορεξη και μερακι και οχι απο "πανω", απο το Δημο. Ο Δημος και η Πολιτεια ακολουθησαν και ενισχυσαν την προσπαθεια οταν ειδαν πως ειχε ανταποκριση στον κοσμο.
(για την αληθεια και τη ταξη των πραγματων, ε)

Mike είπε...

Αγαπητή Ροδιά,
ευχαριστούμε για τη σημαντική επισήμανση. Αναρωτιέμαι αν μπορεί πια να ξεκινήσει ο,τιδήποτε από 'πάνω'.
Αλλά τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση ο δήμος και η πολιτεία ακολούθησαν. Εδώ είχαμε ένα φεστιβάλ όπερας, όπως μπορείς να διαβάσεις στο ποστ μας με τίτλο 'Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου' και σταμάτησαν να το χρηματοδοτούν.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ ότι υπάρχει μια γενική και έντονη τάση κριτικής σ’ αυτή την πόλη. Οι πάντες κρίνουν τους πάντες και όλοι ανεξαιρέτως έχουν άποψη επί παντός επιστητού. Αλλά ενώ -με χαρά- όλοι επιδίδονται σε μαραθώνιους κριτικής περί των κακώς κειμένων στην Πόλη, στο Νομό, στην Κυβέρνηση, κανείς δεν ασκεί κριτική στον εαυτό του – ήτοι : ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.
Διότι εάν το έκαναν θα έβλεπαν ότι τελικά -ως δημότες - έχουν την τύχη που τους αξίζει. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι -ακριβώς 1 χρόνο πριν- το 50 και κάτι τοις εκατό επέλεξε Δημοκρατικά, τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, αλλά και πριν απ’ αυτό σε αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των δημοτών είχε δείξει την προτίμηση της στον σημερινό ηγέτη της Δημοτικής Αρχής. Και σ'αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην θυμηθώ την περίφημη ρήση του Μητσοτάκη : Οι έλληνες έχουν αδύνατη μνήμη ...... Οπότε τώρα – οι δημότες- ας απολαύσουν στην πράξη το αποτέλεσμα της ελεύθερων και δημοκρατικών επιλογών τους. Τώρα βέβαια θα μου πεις : Κι οι υπόλοιποι τι φταίνε ? Το υπόλοιπο 40 και κάτι τοις εκατό ? Ε ! αυτά είναι τα κακά της Δημοκρατίας : η πολύ Δημοκρατία βλάπτει !
Όσο για το Δήμο Λαμίας, μπράβο του και πάλι μπράβο.

Mike είπε...

Αγαπητή Cruela,
(η επιλογή του nickname σου με βάζει σε σκέψεις για το κίνητρο του σχολίου σου),
λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω ακόμα και στα σημεία στίξεως -που λέει ο λόγος- του σχολίου σου.
Οι πάντες λέτε, κρίνουν τους πάντες. Υπονοείτε ότι θα έπρεπε να γίνεται διαφορετικά; Να κρίνουν μόνο ορισμένοι και όχι όλους αλλά μόνο κάποιους; Αυτοκριτική επίσης, πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ, αλλά πρώτα και πάνω απ' όλους και όλα, όσοι διαχειρίζονται εξουσία. Διαφωνείτε;
Η θεοποίηση των δημοσκοπήσεων εμφανίζεται ταυτόχρονα με την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μπορεί κάποιος να είναι πολύ ικανός αλλά οι δημοσκοπήσεις να μην τον συμπεριλάβουν καθόλου, ή και αν το κάνουν, να τον καταγράψουν χαμηλά γιατί δεν έχει πχ ένα κρατικό μαγαζάκι να πουλάει εξυπηρέτηση στους πολίτες και να γίνεται έτσι αρεστός με ξένα κόλλυβα. Προσθέστε σε αυτά και μια απολύτως αδιαφανή, πατερναλιστική και συντηρητική απόδοση χρίσματος από τα κόμματα και έχετε το γνωστό σκηνικό χαμηλών οριζόντων, που δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του δημάρχου αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών συμβούλων (όχι μόνο της πλειοψηφίας).
Θα ήθελα πάντως να υπενθυμίσω ότι χωρίς να υπάρχει διασπαστικό ψηφοδέλτιο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του νυν δημάρχου πήρε 39%, σαφώς μικρότερο ποσοστό από αυτό του κόμματος στις (κακές για το ΠΑΣΟΚ) εκλογές του 2004, ή ακόμα και αυτές του 2007, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν διεμβόλισε κανέναν άλλο χώρο (πράγμα απαραίτητο κατά τη γνώμη μου) αλλά δεν συσπείρωσε ούτε καν το σύνολο των ίδιων δυνάμεων.
Αφήνω για το τέλος το σημαντικότερο: ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΒΡΙΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, αξίζει νομίζω, να ρίξει μια δεύτερη ματιά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Mike,
η επιλογή του nickname μου ήταν a sortie με το σχόλιο μου, ήθελα κάτι να ταυτίζεται με το πνεύμα του σχολίου. Φαντάζεσαι να είχα διαλέξει κάτι σαν : Angelique ? θα ήταν κόντρα ρόλος δε νομίζεις ?
Επέτρεψε μου να σου πω ότι όχι μόνο δεν διαφωνείς με το πνεύμα του σχολίου μου, αλλά αντιθέτως συμφωνείς και επαυξάνεις .
Αυτό που εννοούσα περί κριτικής ήταν το ότι πριν να κριτικάρεις τους άλλους θα πρέπει πρώτα να δεις τι κάνεις εσύ ο ίδιος και πως συμμετέχεις εκούσια ή ακούσια στα δρώμενα. Γιατί ακόμη κι η σιωπή -μερικές φορές- είναι ανοχή, συνενοχή ή έμμεση συμφωνία.
Όσον αφορά στη θεοποίηση των δημοσκοπήσεων, την ακαταλληλότητα των προσώπων μέσα απο αδιαφανή, πατερναλιστική και συντηρητική απόδοση χρίσματος από τα κόμματα και την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, επέτρεψε μου να σου πω ότι αυτήν την αντίδραση ακριβώς ήθελα να πετύχω με το σχόλιο μου περί δημοσκοπήσεων και απλά χρησιμοποίησα την μαιευτική μέθοδο και όπως βλέπω είχε θαυμάσια αποτελέσματα ( η μέθοδος )
Τέλος το σημαντικότερο: ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΒΡΙΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, πράγματι έτσι είναι και συγχαρητήρια γι αυτό. Τίποτε απ’ αυτά που έγραψα δεν ήταν επι προσωπικού.
A bien tôt!