Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Ένας Δήμαρχος Κάγκουρας

Άλλο ένα επεισόδιο (από πολλά) χαμηλού πολιτικού πολιτισμού, σημειώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αυτό της 4ης Δεκεμβρίου. Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέκος Πνευματικός απείλησε τον επικεφαλής της μειοψηφίας Τάκη Λούμπα ότι θα του βγάλει τα δήθεν άπλυτα της προσωπικής του ζωής στη φόρα, σε βαθμό που θα ντρέπεται να κυκλοφορεί στην πόλη.

Όσοι γνωρίζουν τον Αλέκο Πνευματικό από παλιά, δεν εξεπλάγησαν. Γνωρίζουν ότι πίσω από ένα επιφανειακά ευγενικό baby face, κρύβεται ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, άρα ούτε και την οργή του.

Είναι ακριβώς στις στιγμές της έντασης, εκεί που κανείς δεν έχει το χρόνο να σχεδιάσει τις αντιδράσεις του, που αποκαλύπτεται αν κάποιος είναι θεμελιακά αυταρχικός ή βαθιά δημοκράτης. Η γνώμη η δική μου για το δήμαρχο, τείνει προς την πρώτη περίπτωση.

Επειδή τις επόμενες ημέρες ο τοπικός τύπος έσπευσε, αδέκαστος και αδέσμευτος όπως πάντα, να ‘πληροφορήσει’ τους πολίτες ότι ο δήμαρχος δεν αναφέρθηκε σε προσωπικά θέματα του επικεφαλής της μειοψηφίας, ιδού το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από το δημοτικό συμβούλιο:











Ιδού και η απομαγνητοφώνηση – για όσους έχουν προβλήματα ακοής – της επίμαχης φράσης του δημάρχου:

Δήμαρχος: «...κοίτα κύριε Τάκη, κύριε Λούμπα, αν συνεχίσετε να κάνετε απλές ερωτήσεις, με συγχωρείτε, αλλά μπορώ κι εγώ να κάνω απλές ερωτήσεις, μπορεί όμως να ντρέπεστε να κυκλοφορείτε μετά, γιατί οι απλές ερωτήσεις θα είναι πολύ καυστικές και θα αφορούν προσωπικά θέματα και μπορεί να ντρέπεστε μετά να κυκλοφορήσετε. Αφήστε τις ερωτήσεις, ή θα κάνετε τοποθέτηση σαφή και ό,τι έχετε να το πείτε...».

Δυστυχώς δεν μπορώ να παραθέσω πέραν της ηχητικής και της γραπτής, κάποια άλλη μορφή του δημαρχιακού λόγου, κατάλληλη για ανεγκέφαλους.

Το τελευταίο διάστημα έμαθα τους ιδιότυπους που επικαλούνται σήμερα τα νέα παιδιά για να ‘ταξινομήσουν’ εαυτούς και αλλήλους. Είναι οι ίμοζ (emos), οι κάγκουρες, τα σκεϊτόνια ή σκεϊτάδες, οι τρέντουλες και άλλοι. Όλα αυτά βέβαια είναι επιφανειακά, αλλά το διασκέδασα πολύ. Ιδίως όταν ζήτησα από μια νεαρή γνωστή μου να μου χαρακτηρίσει δημόσια πρόσωπα. Όταν φτάσαμε στο δήμαρχο, μου απάντησε: ‘αυτός είναι ο ορισμός του κάγκουρα!!!’ Ακόμα γελάω!

Το Βικιλεξικό, παραθέτει τη δική του εκδοχή για το σχετικό ορισμό.

buzz it!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν η πόλη κοιμάται...

Πέρα από όλα τα τραγελαφικά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε αυτή την πόλη(αλληλοκατηγορίες σε προσωπικό επιπεδο βγαλμένες απο τις μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές της TV,διαρκές κυνήγι των καμερών και των μικροφώνων από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για να κάνουν δηλώσεις οι οποίες τις πιο πολλές φορές είναι ανούσιες και χαμηλού επιπέδου) εγώ έχω να πω τούτο:Δυστυχώς στο Δήμο Κορινθίων ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ υπεύθυνη Δημοτική αρχή,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αντιπολίτευση(μείζων ή ελάσσων).Όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης(κυκλοφοριακό-διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων-λειτουργία λιμανιού-ανάπτυξη παραλιακού μετώπου-γενικό πολεοδομικό σχέδιο-ανάπλαση κέντρου πόλης-αναδιάρθρωση αστικών συγκοινωνιών) παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό εδώ και ένα χρόνο.Και βέβαια η ανακύκλωση που ξεκίνησε πρόσφατα και που όλοι μας ευχόμαστε να πάει καλά(θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω γι'αυτό)δεν είναι και κανένα τεράστιο κατόρθωμα του δημάρχου όπως με στόμφο αυτός διακηρύσει καθημερινά.Μην τρελλαθούμε κι'όλας!Ο δήμαρχος συμπεριφέρεται λες και ανακάλυψε τον τροχό!!Που είναι οι υπεύθυνες προτάσεις της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του δήμου?Η Κίνηση Πολιτών ενώ έκανε πραγματικά εντυπωσιακό ξεκίνημα υποβάλλοντας ουσιαστικές και απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις για πολλά ζητήματα δυστυχώς τους τελευταίους μήνες περιέπεσε και αυτή σε λήθαργο καταναλώνοντας το χρόνο της σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και κόντρες με το δήμαρχο.Από την άλλη πλευρά γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν καταχωνιασμένες στο συρτάρι του δημάρχου πολύ ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές προτάσεις δημοτών!
Και όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν με την ανοχή και το αβαντάρισμα αρκετών τοπικών έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας που περιέργως έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τα κρίσιμα ζητήματα της πόλης και επιδίδονται σε ένα καθημερινό ΄λιβάνισμα΄ της δημοτικής αρχής.

Ανώνυμος είπε...

Εκπλήσσομαι με το σχόλιο του φίλου Eagle για την Κίνηση Πολιτών και να εξηγήσω γιατί. Πρώτον γιατί η Κίνηση συνεχίζει να καταθέτει στη Δημοτική Αρχή προτάσεις για όλα τα ζητήματα που προαναφέρει(κυκλοφοριακά, απορρίμματα, δημόσιους χώρους, πολιτισμό κοκ.) και μάλιστα και με οργανωτικές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους (βλέπε π.χ. απορρίμματα, δημόσιοι χώροι και πολιτισμός)αλλά αυτές δεν εισάγονται καν σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε υιοθετούνται. Μόνο μέσα στις δυο περασμένες εβδομάδες η Κίνηση κατέθεσε προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, τον Κανονισμό Καθαριότητας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανταποκρινόμενη απόλυτα στο ρόλο της. Δεύτερον, ουδέποτε είχε προσωπικές αντεγκλήσεις (γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν)αλλά μόνο πολιτικές (εκτός και αν αυτές δεν ενδείκνυνται). Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, αν συνιστούν 'λήθαργο' οι συνεχείς προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης-προϊόν ομάδων δουλειάς της Κίνησης-, η έκδοση μιας εφημερίδας που διανέμεται σε όλο το Δήμο, η διατήρηση μιας ιστοσελίδας και η ουσιαστική συμβολή στις επιτροπές του δήμου (όταν βέβαια μας καλούν).
Εξάλλου η αντιπολίτευση της Κίνησης αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο με τον ποιο ωμό τρόπο. Αυτήν έχει στοχοποιήσει και με αυτήν ασχολείται επί της ουσίας. Αναμφίβολα όμως μεγαλύτερη σημασία και από αυτό έχει πως η κοινωνία και οι πολίτες κρίνουν το ρόλο τόσο της Κίνησης όσο και των άλλων παρατάξεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Και με αυτή την έννοια κάθε εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη, έστω και αν δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη.
Χ. Κασίμης
Δημοτικός Σύμβουλος Κίνησης Πολιτών

Ανώνυμος είπε...

Απαντώντας στο σχόλιο του Κου Κασίμη έχω να διευκρινήσω τα παρακάτω:
Φυσικά και γνωρίζω ότι η Κίνηση κατέθεσε το τελευταίο διάστημα προτάσεις για τα θέματα που αναφέρει.
Η ένστασή μου έχει να κάνει(και εκεί είναι η ειδοποιός διαφορά με την δράση της κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας δημοτικής αρχής)με τον τρόπο προώθησης των προτάσεων δηλ. ότι οι προτάσεις αυτές όσο ενδιαφέρουσες και να είναι δυστυχώς παραμένουν στα στενά πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου και δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές στους Κορίνθιους μέσα από την διοργάνωση π.χ.ανοικτών συνεντεύξεων τύπου(όπως έγινε πολύ επιτυχημένα στο παρελθόν με το μείζον θέμα της ανακύκλωσης).Αν ρωτήσετε στο δρόμο τους δημότες ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν ότι η Κίνηση υπέβαλλε προτάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα ή τον Κανονισμό Καθαριότητας ή το κυκλοφοριακό. Κατά τη γνώμη μου προτάσεις χωρίς την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίησή τους προς τους δημότες(μιάς και αυτούς αφορούν τελικά) αποτελούν τελικά μη προτάσεις.Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι ο περισσότερο ενημερωμένος πολίτης γίνεται εκ των πραγμάτων και περισσότερο ενεργός πολίτης και αυτό κατά την γνώμη μου είναι το ζητούμενο σε αυτή τη δύσμοιρη πόλη!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας ότι "ο περισσότερο ενημερωμένος πολίτης γίνεται εκ των πραγμάτων και περισσότερο ενεργός πολίτης" - και εμείς στην Κίνηση αναγνωρίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος σε αυτό -αλλά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι υπάρχουν και τοπικά ΜΜΕ τα οποία έχουν 'κόψει΄την αντιπολίτευση εδώ και μήνες για λόγους που θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε. Δεν ξέρω λοιπόν αν οι συνεντεύξεις τύπου πλέον θα έλυναν το πρόβλημα. Δελτία τύπου πάντως βγάζουμε, εφημερίδα μοιράζουμε σε χιλιάδες συμπολίτες μας και έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους, αλλά με κάθε ειλικρίνια,το πρόβλημα της επικοινωνίας με τους πολίτες δεν μπορώ να πω ότι το έχουμε λύσει. Δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο. Το αντίθετο, προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη μας και από τις παρατηρήσεις καλοπροαίρετων ανθρώπων που βλέπουν και αγωνιούν για τα προβλήματα της πόλης. Όμως να θυμόμαστε ότι και η Κίνηση έχει λίγο χρόνο ζωής και ακόμα περιορισμένες δυνάμεις για να καταφέρει όσα οι πολίτες και εμείς οι ίδιοι απαιτούμε. Χρειάζεται τη στήριξη και συμβολή και άλλων ανθρώπων και με αυτή την έννοια η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά και οι προτάσεις ακόμα περισσότερο.
Χ. Κασίμης

Mike είπε...

Επειδή δέχομαι παράπονα ότι σε κάποιους υπολογιστές δεν ακούγεται σωστά το ηχητικό απόσπασμα (φαίνεται σα να είναι σε fast-forward), ενημερώνω ότι αυτό μάλλον οφείλεται σε απηρχαιωμένη έκδοση του adobe flash player που είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή. Η τρέχουσα έκδοση για windows XP & Vista είναι η 9,0,115,0. Την κατάλληλη έκδοση μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.adobe.com/products/flashplayer/

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η έλλειψη Δημοτικής αρχής είναι συνεχής και διαρκεί πολλά χρόνια τώρα. Η πόλη προχωρά με εμπνεύσεις και οράματα καφενείου.Δεν θέλω να αναφέρω πόσο εμέτικό μου φαίνεται να απαντάς σε πολιτικό λόγο με προσωπικές απειλές.Και πόσο "απολιτικό" αν μου επιτρέπεται. Δυστυχώς οι λίγες καλές ιδέες με όραμα και διαφορετικότητα χάνονται στην ελεγχόμενη απόλυτα δημοσιογραφία η οποία πολλές φορές δείχνει το γλείψιμο και την κολακεία σα να είναι το σωστό και όχι μόνο στην δημοτική αρχή αλλα και σε κάθε εναν που μπορεί να μας εξυπηρετήσει καπου. Το έχω ζήσει ας πούμε και σε συνέντευξη τύπου του Μ. Τσιχριτζή στους αθλητικούς συντάκτες. Δεν μπορεσα πολλές φορές να κρατήσω τα γέλια μου από το πως "κολάκευαν" τον πρόεδρο. Και το αναφέρω αυτό γιατί ειναι μικρότερης ισχύος η αθλητική δύναμη της πόλης σε σχέση με την πολιτική.
Η πόλη παρακμάζει. Και είναι από τις λίγες. Και δεν τις αξίζειεκεί που είναι. Αλλά μας αξίζει εφόσον εμείε επιλέγουμε. Ευχαριστώ για την φιλοξενεία.