Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

'Κόβουν' τα Τραπεζάκια Έξω (ΤΑ ΝΕΑ)

Το παρακάτω κείμενο είναι της δημοσιογράφου ΣΙΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ από το φύλλο της 8ης Δεκεμβρίου 2007 της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις κατασκευές προστεγασμάτων με τις οποίες επεκτείνουν τον χώρο των καταστημάτων τους στα πεζοδρόμια οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού στον οποίο υπάγονται και οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, έκρινε ότι είναι ρητά αντίθετη στην πολεοδομική νομοθεσία η κατασκευή προστεγάσματος με κάθετα στηρίγματα σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους και για τον λόγο αυτό διατάσσει την άμεση αφαίρεσή τους από όλες τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα συναφή καταστήματα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση οι καταστηματάρχες έχουν δικαίωμα να τοποθετούν τέντες πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, με οριζόντια στηρίγματα επί των τοίχων των κτιρίων (όχι κάθετα) που δεν θα προεξέχουν από τις βεράντες των οικημάτων και δεν θα βγαίνουν εκτός του περιγράμματος της οικοδομικής γραμμής.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαγορεύονται τα προστεγάσματα;
Οι τέντες δεν μπορούν να προεξέχουν από τις βεράντες των οικημάτων;
Μα σε ποιο πλανήτη ζει το Συμβούλιο της Επικρατείας;

buzz it!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"[...]με κάθετα στηρίγματα σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους[...]"

Δεν βρίσκω καθόλου κακή την απόφαση, αντίθετα, καιρός ήταν. Απορώ γιατί έπρεπε να αποφανθεί το Σ.τ.Ε. αφού ο νόμος το προβλέπει. Δεν πρόκειται για τέντες σπιτιών, με οριζόντια στηρίγματα αλλά για κατασκευές μαγαζιών που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια.

Κατά τη γνώμη σου τι θα έπρεπε να γίνει;

Εκτός κι αν δεν κατάλαβα το πνεύμα του άρθρου και είναι ειρωνικό.

Mike είπε...

Με κάνετε και νιώθω τύψεις που ήμουν ειρωνικός ;-)
Φυσικά και έχει δίκιο το ΣτΕ και για τα προστεγάσματα και για τις τέντες. Αλλά με την ειρωνεία μου ήθελα να θίξω την απόσταση που χωρίζει τις δικαστικές αποφάσεις και τους νόμους από την πραγματικότητα, καθώς θεωρώ αδύνατον η απόφαση αυτή να οδηγήσει στην απελευθέρωση κοινόχρηστων χώρων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Mike, προς στιγμή ...τρόμαξα!!!
Πάντως, σε ένα κόσμο και μια χώρα που αλλάζει τόσο γρήγορα και εύκολα υπηρετώντας τον "θεό" που λέγεται οικονομικό κέρδος, η ανεξάρτητη νομοθετική εξουσία, όταν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα καταλήγει στην εξυπηρέτηση του ευρύτερου συμφέροντος χάριν του οποίου υπάρχει. Η ΝΕΑ κοινωνία πάντως την οποία όλοι βιώνουμε, δεν μπορεί να αρκεστεί ούτε στην εκ των υστέρων εφαρμογή των νόμων, ούτε στην επικαιροποίηση ή προσαρμογή τους, ούτε στις χειρουργικές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (συνήθως με σκοπό την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων που ασκούν πιέσεις).
Στην διάρκεια του 20ου αιώνα, ρόλο έπαιξε η λεγόμενη "τέταρτη" εξουσία, στον 21ο φαντάζομαι την ανάγκη θεσμοποίησης περισσότερων ανεξάρτητων αρχών καθώς και της διαδικασίας της "εν γνώσει" διαβούλευσης. Ίσως έτσι, και μεταξύ πολύ περισσότερων άλλων, να προστατευθεί ταυτόχρονα το δικαίωμα και η χαρά κάποιων να απολάυσουν σύννομα τον καφέ τους, αλλά και όλων των υπολοίπων να μην ενοχλούνται από τις πολεοδομικές ή ηχητικές παρεμβάσεις των κέντρων διασκέδασης:

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι, εκτός του Δ.Αθηναίων που τελευταία εχει δείξει κάποια θέληση, δεν κάνουν συνήθως πολλά. Πολίτες μεμονωμένα δεν το αποφασίζουν.

Οι ασχολούμενοι με τα των δήμων, σε μεγάλες και μικρές πόλεις, αποφεύγουν τον κίνδυνο να δυσαρεστήσουν κάποιους μαγαζάτορες, γιατί δεν θα έχουν καμμία ελπίδα για τις ψήφους τους. Πολλοί προτιμούν την "ανάπτυξη" των καφετεριών και των μπαρ απο την καλαισθησία και την ευταξία των κοινόχρηστων χώρων, και εισπράττουν και κάτι από τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων.

Μένουν επομένως οι πολίτες που δεν φοβούνται (όπως πάντα) ή είναι μόνιμη αντιπολίτευση και δεν προσβλέπουν στις ψήφους του "μεσαίου χώρου", όπως συνηθίσαμε να ονομάζονται οι διάφοροι μαγαζάτορες.

Ισως θα πρέπει κανείς να μηνύσει τους δημάρχους, αν δεν εφαρμόζουν το νόμο, για να ξεκινήσουν αυτοί τη διαδικασία. Που έχουν και τα γένια και τα χτένια.

:-)

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

μια ιδέα

να μαζευόμαστε 20-30 άτομα, με δικό μας καφέ και σνακ (από το σπίτι) και να πηγαίνουμε να καθόμαστε στους χώρους όπου υπάρχουν τέτοια 'στέγαστρα'

και θα πέσει γέλιο όταν έρθει η αστυνομία να μας απομακρύνει

κάνα καλό καφέ στην Κόρινθο;

ciao

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης
http://www.221.gr

Giota nika είπε...

Το ακτιβιστικό παράδειγμα του Ανδρέα είναι καλό και χρήσιμο, αλλά νομίζω πως δεν μπορεί να έχει διαρκή και ευρεία επιτυχία. Αυτά είναι συνήθως καταστάσεις one-off.
Αντίθετα, βρίσκω σωστότερη την πρόταση του ούτις περί αγωγής στο δήμαρχο. Όχι όμως από μεμονωμένους πολίτες που θα κινδύνευαν έτσι να χλευαστούν και να στοχοποιηθούν, αλλά από κινήσεις πολιτών (με ακούει κανείς στην Κίνηση;)

Mike είπε...

Ανδρέα,
ξέχνα προς στιγμήν τις τέντες και έλα κάτω για κανα καφέ!

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

@mike

invite me :-)

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

@casper

δείξτε μου που υπογράφω

Mike είπε...

@ Ανδρέας
η πρόσκληση είναι ανοιχτή και διαρκής!

Ανώνυμος είπε...

Σε μια πόλη σαν την κόρινθο όπου οι καφετέριες και οι ιδιοκτήτες τους είναι οι άρχοντες της πόλης η απόφαση είναι ανεφάρμοστη και έχει δίκιο ο mike που έχει το ύφος αυτό. Η κα Μαγια Φουργιώτη έχει θίξει το θέμα αυτό πολλές φο΄ρές και με πολλά στοιχεία χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.Η ανάπλαση του πεζόδρομου και της παραλίας έγινε με μοναδικό γνώμονα της εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών και αυτό φαίνεται από το πιο απλό παράδειγμα: Στον πεζόδρομο ενα πρεβάζι με λουλούδια ξεριζώθηκε για να χωρέσουν 2 τραπέζια παραπανω και στα καλάμια από φέτος ΟΛΟΙ εχουν βάλει τραπέζια επάνω στο πράσινο παιζούλι.Και αφού τα αφεντικά είναι ευχαριστημένα, όλα καλά πάνε στον Δημο χρόνια τώρα.
Η λύση που προτείνω εγώ πάντως με διάθεση αστεισμού είναι μια καφετέρια δικιά μας όπου δεν θα αφήσουμε σπιθαμή κενή από καρέκλες. Σαν νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας. να μη μπορεί να περάσει κανένας.Αν και δυστυχώς στην πράξη εμφανίζεται ήδη αυτό στην πόλη μας. Προσπαθείστε να περάσετε με καρότσι από διάφορα σημεία της Κορίνθου να δείτε αν είναι δυνατό. Από την καφετέρια ας πούμε που βρίσκετ;αι ακριβώς δίπλα από το Δημαρχείο, για να δείτε το μέγεθος της αναλγησίας.

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...

Αντε να δούμε αν θα γίνει πράξη. Περάστε και από το www.katagelies.gr να καταγγείλετε τα κακώς κείμενα