Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Οπτικές Ίνες και Οπτική Οξύτης


Αντιγράφω από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 14ης/12ου/2007 (τα bold δικά μου):

Στη μελέτη και κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Δικτύου Οπτικών Ινών σε οικίες (FTTH, Fiber-to-the-home) προχωρά η OPTRONICS TECHNOLOGIES ΑΒΕΤΕ. Η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα τη σύμβαση κατασκευής του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών του δήμου Καρδίτσας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΚτΠ για τη διασύνδεση των δημόσιων κτιρίων.

Η OPTRONICS TECHNOLOGIES έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη εφαρμογής του Μητροπολιτικού Δικτύου και επιπλέον της συμβατικής αυτής υποχρέωσης προσφέρει χωρίς καμία χρέωση μία πλήρη μελέτη ανάπτυξης του δικτύου σε ολόκληρη την πόλη της Καρδίτσας. Με αυτό τον τρόπο η μελέτη συνδυάζει την κατασκευή του Μητροπολιτικού Δικτύου με τη μελλοντική επέκταση και εξέλιξη της πόλης με σύνδεση οπτικών ινών στα σπίτια.

Στο πλαίσιο της μελέτης σύνδεσης οπτικών ινών στα σπίτια, η OPTRONICS θα προσφέρει δωρεάν την κατασκευή πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών σε επιλεγμένη περιοχή της πόλης, κάνοντας έτσι την Καρδίτσα την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με διασύνδεση υπερ-ευρυζωνικών ταχυτήτων επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της OPTRONICS TECHNOLOGIES, κ. Γεώργιο Παπαστεργίου, η μελέτη και κατασκευή του πιλοτικού δικτύου FTTH της Καρδίτσας θα συνδυαστεί με το Μητροπολιτικό Δίκτυο και θα επιτρέψει συνδέσεις της τάξεως του 1Gbps στο σπίτι.

Η OPTRONICS TECHNOLOGIES σχεδιάζει, σύντομα, να κάνει διαθέσιμο το μοντέλο ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών στα σπίτια σε φορείς όπως δήμους, οικισμούς ή κατασκευαστές ανάπτυξης οικιστικών περιοχών που πιθανώς ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις περιοχές τους.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τι κόστισε άραγε αυτή η πρωτιά για τους Πολίτες της Καρδίτσας; Τίποτα. Όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο, η Καρδίτσα εξασφάλισε δωρεάν μελέτη ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών για όλη την πόλη ΚΑΙ δωρεάν κατασκευή πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών σε επιλεγμένη περιοχή της πόλης. Εμείς αρκεστήκαμε στην μελέτη και κατασκευή του Μητροπολιτικού Δικτύου μόνο (αυτό που ενώνει τα δημόσια κτίρια) αλλά και γι αυτό δεν είδαμε πρόσφατα κανένα δελτίο τύπου που να μας πληροφορεί για την πρόοδο των εργασιών.

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά πως η πρωτιά, ή εν πάσει περιπτώσει η διάκριση, δεν είναι πολλές φορές θέμα χρημάτων και υποδομών αλλά επίδειξης ευρύνοιας και σωστών αντανακλαστικών. Για να το θέσω με όρους ... οφθαλμολογικούς, απαιτείται μια κάποια οπτική οξύτης.

buzz it!

11 σχόλια:

Dorotheos είπε...

Επίτρεψε μου να είμαι καχύποπτος απέναντι σε τέτοιες "διακρίσεις" και πρωτιές. Μάλλον κάποιο κοινοτικό κονδύλιο κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία. Επίσης, αντίστοιχα έργα σε άλλες περιοχές, όπως η Ηπειρος, κατέληξαν σε μισο- ή κακο-τεχνίες που χωρίς συνέχεια και συντήρηση τις σάρωσε το πέρασμα του χρόνου, ενώ τα λεφτά ζεσταίνουν λογαριασμούς αετονύχηδων.

Τέλος, 1Gb/s σε σπίτια και υπηρεσίες θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα σε περιοχές όπως η Καρδίτσα (δεν έχω πάει κατα κει!); Καμιά ΧΥΤΑ, ίσως; Κανένα εργο εξοικονόμησης νερού;

dzach είπε...

Ίσως και να οφείλεται στο ότι βουλευτής που εκλέγεται στην Καρδίτσα (έστω κι αν είναι σήμερα στην αντιπολίτευση), έτυχε να είναι Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών στο Υπουργείο Μεταφορών που χειρίζονταν θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, και φρόντισε να προωθήσει τα του οίκου του, αν μη τι άλλο.

Αλλά το πρόβλημα ήταν τότε και είναι ακόμη και θα είναι και στο μέλλον ότι η πολιτική έχει καταντήσει μια υπόθεση που αγιάζει το μέσον και ξεχνά το σκοπό.

Δημόσιας φύσης υπηρεσίες παρέχονται και με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες. Αν σκοπός είναι να έχουμε 1000 κανάλια τηλεόρασης, το Hollywood στο σπίτι μας και όλο το cyberporn στο σκληρό μας δίσκο τότε μας χρειάζονται 1Gbps σε κάθε σπίτι, και δικαιολογείται η επένδυση στις εργολαβίες εκσκαφών και προμήθειες υλικού. Και η κοινωνία του 'τα θέλω όλα' θα συζητά για ConneX του 1Gbps σαν μέγα επίτευγμα της δημοκρατίας στο δήμο.

Ακόμα όμως και τότε θα κατεβάζουμε τα ΦΕΚ από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου σε μορφή που δεν διαβάζεται και δεν τυπώνεται, γιατί θα πρέπει να διπλοπληρώσουμε για να τα πάρουμε σε σε σωστή ηλεκτρονική μορφή ή σε χαρτί. Κι ακόμα θα ψάχνουμε ποιό είναι το ημέηλ του δήμου για να στείλουμε μια αναφορά. Και θα βλέπουμε στους καταλόγους του ΥΠΕΣ για την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, πρόσωπα που έχουν πεθάνει ή έχουν παραιτηθεί να αναφέρονται σαν ενεργοί δήμαρχοι ή νομάρχες (η Φ.Γεννηματά είναι ακόμη Νομάρχης κατά το ΥΠΕΣ. Το ΥΠΕΣ είναι το υπουργείο που χειρίζεται το πρόγραμμα 'ΣΥΖΕΥΞΙΣ' '[...]με το οποίο επιδιώκεται η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Δημόσιου Τομέα').

Έχοντας όμως εξασφαλίσει τόσο θέαμα για όλα τα γούστα, δεν θα πειράζει και τόσο.

Ή κάνω λάθος;

Mike είπε...

Και των δύο σας τα σχόλια είναι σημαντικά και εν μέρει ορθά. Γιατί, ναι, στην πολιτική υπάρχουν προτεραιότητες. Αν δεν υπάρχει ΧΥΤΥ (και όχι ΧΥΤΑ) τότε οι οπτικές ίνες είναι πολυτέλεια. Αλλά δεν έγινε κιόλας πραγματικότητα. Μιλάμε για τη ΔΩΡΕΑΝ μελέτη και πιλοτική εφαρμογή και όχι για πλήρη κάλυψη. Οι κακοτεχνίες δεν μπορεί να είναι επιχείρημα κατά της εκτέλεσης ενός έργου, αν και συμφωνούμε στο αυτονόητο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν. Οι σκόπιμες κακοτεχνίες για το θησαυρισμό του εργολάβου, προφανώς δεν μπορεί να αφορούν ένα έργο που γίνεται δωρεάν.
Σχετικά με το θέμα του αν χρειαζόμαστε 1Gbps στο σπίτι και τι θα το κάνουμε, η συζήτηση είναι ολότελα διαφορετική. Δέχομαι όμως το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο δίκτυο θα είναι επωφελές μόνο όταν υπάρχουν α) η απαιτούμενη διάδοση, β) οι απαιτούμενες εφαρμογές και εργαλεία και γ) πραγματικές ανάγκες.
Αλλά, επαναλαμβάνω, αν πρόκειται για δωρεάν έργο, ας μη μεμψιμοιρούμε κιόλας. Ίσως έτσι η εταιρεία κατακτά know-how και μια minimum εγκατεστημένη βάση, που δεν το βρίσκω κακό, και ο δήμος εισπράττει μια σημαντική υποδομή ή έστω τη μελέτη της, που τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση πιθανώς για την προσέλκυση επενδυτών ή/και δημοτών.

dzach είπε...

Η συζήτηση στην πολιτική είναι πάντα το 'γιατί' και το 'για ποιον'. Η συζήτηση κι εδώ είναι ακριβώς τι θα κάνουμε το 1Gbps στο σπίτι, γιατί δεν πρόκειται να εγκατασταθεί χωρίς σημαντικό κόστος (όποιος νομίζει αλλιώς, απλώς ονειρεύεται ξύπνιος). Και ιδίως, δεν ισχύει εδώ η παροιμία "του χάριζαν γαΐδαρο και τον κοίταζε στα δόντια" αλλά "there is no such thing as a free lunch" ή το ελληνικότερο 'φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας'.

Το θέμα δεν είναι οι εταιρείες αλλά ο δήμος. Η εταιρεία ή ο εργολάβος κάνει τη δουλειά του όπως μπορεί φθηνότερα. Για τις κακοτεχνίες υπάρχουν οι επιβλέποντες που πληρώνονται για να τις ανακαλύπτουν και να επιβάλουν της διόρθωσή τους ή τις ποινές. Άλλωστε το πεπόνι και το μαχαίρι το κρατάει αυτός που πληρώνει.

Για όσους γνωρίζουν λίγο από δημόσια έργα, και σ' αυτό νομίζω αναφέρεται ο rebel@work, το θέμα είναι ότι δεν αρκεί να κατασκευάσεις κάτι, αλλά πρέπει να μπορείς να το λειτουργείς οικονομικά και αποδοτικά και να το συντηρείς. Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα έργα μετά την κατασκευή τους (για όσους σκέφτονται λίγο πολιτικά και πέρα απ' το ζεστό χρήμα του έργου).

Αλλά ίσως να σου διαφεύγει Mike ότι όπως σε θέματα δημόσιας ιατρικής υπάρχει περισσότερη ουσία στο να κάνεις μετρήσεις χοληστερίνης σε παιδιά αντί για εκδηλώσεις ρεκλάμας, το ίδιο και σε θέματα δημόσιας πληροφορικής, υπάρχει περισσότερη ουσία στο να οργανώνεις τις υπηρεσίες σου σαν δήμος από το να ονειρεύεσαι ότι γίνεσαι τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και τα παιδιά των δημοτών σου καρφωμένα στους καναπέδες να αυξάνουν τη χοληστερίνη τους κολλημένα σε μιαν οθόνη.

Για τα 1000 κανάλια πάντως και το πως θα φτάσουν στον προορισμό τους ενδιαφέρονται περισσότερο αυτοί που θα θησαυρίσουν απ αυτά.

Οι οπτικές ίνες είναι ένας τεράστιος ηλεκτρονικός δρόμος που πάνω του κινούνται προϊόντα προς τους προορισμούς τους. Φαντάζεσαι κάποιον να ονειρεύεται έναν τέτοιο δρόμο αντί για τον προορισμό? Κι αν όχι, τότε ποιος είναι ο προορισμός; Με πολιτικούς όρους και ορθολογισμό, εννοείται, και όχι με τη γκλαμουριά της τεχνολογίας στα μάτια.

ritsmas είπε...

Περασα να αφήσω τις ευχές μου για τις γιορτές. Νασαι καλά και να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο
ριτς

den_leei είπε...

Ανεξάρτητα αν είναι επιδοτούμενο ή όχι, αν είναι προώθηση του τοπικού βουλευτή ή όχι, αν είναι πρώτη προτεραιότητα ή όχι, η πόλη της Καρδίτσας έκανε κάτι το οποίο είναι πρωτοπόρο και το οποίο θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να είνια προς όφελός της. Ας κρίνουμε την πρωτοβουλία και την ιδέα της πόλης και όχι το αποτέλσμα το οποίο εξαρτάται και από πολλούς περισσότερους παράγοντες. Και επίσης εμένα δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να έχω 1Gbps στο σπίτι μου ή στο γραφείο μου. Και ας το έκανα ότι ήθελα.
Αντί αυτού στην Κόρινθο του 2008 πλεον έχω ενα δωρεάν ασύρματο δίκτυο το οποίο είναι πάντα γεμάτο, είναι ενεργόμόνο στον πεζόδρομαι και όχι γύρω από το κέντρο της πόλης και κατά συνέπεια άχρηστο σε κάποιον δημότη που θέλει να το χρησιμοποιήσει έστω και περιστασιακά. Και που νομίζω ότι έχει μείνει έτσι από την στιγμή που δημιουργήθηκε ενα χρόνο πρίν. Και για αυτό θα υπήρχαν κοινοτικά κονδύλια είμαι βέβαιος αν και δε το γνωρίζω. Ετσι λοιπον προτειμώ μια ferrari που δεν δουλεύει από μια βέσπα που "δεν λεει" ότι δεν δουλεύει.

δεν_λεει
(Συγνώμη για την ορθογραφία μου)

Καλά και υγιή Χριστούγεννα σε όλους τους αναγνώστες σας και σε εσάς.

dzach είπε...

Το κακό δεν είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται σαν τον Bill και προτιμούν μια Φερράρι που δεν δουλεύει από μια βέσπα, και έτσι ψωνίζονται σ' όλη τους της ζωή.

Το κακό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που χειρίζονται δημόσια χρήματα και θαμπώνουν τον κοσμάκη με Φερράρι που ο ίδιος (ο κοσμάκης) πληρώνει εκεί που θα έπρεπε να προπαγανδίζουν μια βέσπα που να κάνει τη δουλειά της.

Έτσι η ζητούμενη συνεπής και ορθολογική πολιτική υποκύπτει στον εύκολο εντυπωσιασμό και η οπτική οξύτης καταλήγει να γίνει οπτική απάτη.

den_leei είπε...

Μα ούτε η βέσπα δουλεύει...εκτός αν εσύ τη χρησιμοποιείς έτσι χαλασμένη. άσε που η Ferrari μπορεί και να δουλέψει, εσύ λες ότι είναι μόνο κίνηση εντυπωσιασμού και μη ορθολογικής ανάπτυξης.
όσο για το ποιος ψωνίζεται είναι άδικος ο χαρακτηρισμός και μη απαραίτητος σε συζήτηση επιχειρημάτων.

dzach είπε...

Bill

δεν ήταν πρόθεσή μου να χαρακτηρίσω κανέναν προσωπικά, κι αν ήταν να το κάνω, έχω κατάλληλα πρόσωπα πολύ κοντά μου, αρχίζοντας από τον εαυτό μου ίσως.

Όμως το πετυχημένο παράδειγμά σου με τη Φερράρι προσφέρεται για σκληρή (αλλά αληθινή νομίζω) γλώσσα, χωρίς "πολιτικώς ορθές" γενικολογίες. Ασφαλώς κι αν κάποιος που δεν έχει ούτε βέσπα επιλέγει Φερράρι ψωνίζεται. Στην κατάστασή του (αφού δεν μπορεί να έχει ούτε βέσπα εννοώ) δεν θα μπορεί να της βάλει ούτε βενζίνη, άσε τα ανταλλακτικά, τη συντήρηση...

Αλλά το θέμα εδώ δεν είναι οι προτιμήσεις του κάθε ένα από μας, μα η πολιτική του δήμου και της πολιτείας, οι οποίοι χειρίζονται δημόσια χρήματα και πρέπει να αποδίδουν το μέγιστο με αυτά.

Το δωρεάν δίκτυο που αναφέρεις είναι η βέσπα, απέναντι στη Φερράρι του 1Gbps στο σπίτι. Αλλά πρέπει να δουλεύει.

Έτσι για να δέσω το θέμα, να δυο σύνδεσμοι για μια άλλη "πιλοτική" εφαρμογή που γνώρισα από κάπως κοντά. Αφορά τη μονάδα τηλεϊατρικής στη Γαύδο, και είναι ένα δείγμα για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει κανείς, για να διατηρεί την αξιοπιστία του. Γιατί ο κόσμος θυμάται.

http://mychania.blogspot.com/2007/01/blog-post_568.html
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/08/2001_5000170

Καλές γιορτές σε όλους

Ανώνυμος είπε...

Επειδή τυχαίνει να ασχολούμε με το θέμα είναι υπερβωλή το 1GB στο σπίτι από την στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό δεν ξέρει να χειρίζεται Η/Υ.Πρώτα και καλό για μένα θα ήταν δωρεάν εκπαίδευση από τον δήμο για χειρισμό και σιγά σιγά ας έρθει και τα 1000 Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και ένα δημιουργικό γεμάτο υγεία και χαρές 2008

Ανώνυμος είπε...

πρόσφατα και ο υπουργός είπε οτι το FTTH είναι μονόδρομος