Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Τα Στοιχειώδη

Με αφορμή τις "ποδηλατοπορείες" που οργανώθηκαν την Κυριακή 06-04-08 σε 20 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, σε όλη τη χώρα, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

"Καλωσορίζω τις πορείες των ποδηλατών, με τις οποίες μας υπενθυμίζουν τα αιτήματα τους. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μας να τους ακούσουμε προσεκτικά και στο μέτρο του δυνατού να ικανοποιήσουμε αυτά που ζητούν..."

Στοιχειώδης δήλωση κοινής λογικής. Ότι η φωνή των πολιτών οφείλει να εισακούεται και να γίνεται αντικείμενο προσοχής και μελέτης με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά είναι προφανώς σε σωστή κατεύθυνση.
Αλήθεια, η αναμενόμενη συγκοινωνιακή μελέτη για το δήμο μας, θα ενσωματώσει πρόταση για ποδηλατόδρομους;

buzz it!

9 σχόλια:

Hotel Pappas είπε...

Αγαπητέ Mike,

Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για ποδηλατόδρομους, που θα ενώνουν σημαντικά σημεία του ιστού της πόλης.
Επίσης, δήλωσε ότι είναι θετικός στο να αγοραστούν δημοτικά ποδήλατα και τα οποία θα βρίσκονται σε περιφερειακά πάρκινγκ (π.χ. Άγιος Νικόλαος) για να μπορεί ο κορίνθιος πολίτης να αφήνει το αυτοκίνητό του εκεί, να παίρνει το ποδήλατο, να κάνει τις δουλειές του στο κέντρο της Κορίνθου και να επισφτρέφει.

Τώρα μένει να δούμε κατά πόσο θα υλοποιήσει όλα τα παραπάνω. Πάντως, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα μείνει στην ιστορία της Κορίνθου ως ο δήμαρχος που έκανε το πιο σημαντικό βήμα για να μπει το ποδήλατο στην πόλη μας! Δεν είναι και λίγο....

Σαν μέλος της πρωτοβουλίας "στην Κόρινθο με Ποδήλατο", θα θέλαμε να προτείνουμε στο δήμαρχο, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους να αγοράσουν το βιβλίο του Θ.Βλαστού:

"Ποδήλατο, Οδηγός σχεδιασμού και αξιολόγησης δικτύων", ένα ιδανικό εγχειρίδιο για την ένταξη του ποδηλάτου στην πόλη μας.

Περισσότερα δείτε σε προηγούμενη δημοσίευση στο παρών ιστολόγιο:
http://korinthos.blogspot.com/2007/11/blog-post_30.html

Mike είπε...

Μακάρι...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Ο καθ. Θ. Βλαστός θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση για το κυκλοφοριακό που οργανώνει η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων την Τετάρτη 16/4/08 στο Εργατικό Κέντρο στις 7.00 μ.μ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της Κίνησης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Χ. Κασίμης

ioanna είπε...

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για το κυκλοφοριακό (βλέπε παραπάνω σχόλιο) παρέστη ο δήμαρχος και δήλωσε ότι είναι υπέρ της κατασκευής πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Από την άλλη όμως τονίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη μας, συνεπώς δεν πρόκειται να δούμε σύντομα αλλαγές ή έργα.

Mike είπε...

Είστε σίγουρη ότι πρόκειται για μελέτη;

ioanna είπε...

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε ο όρος "κυκλοφοριακή μελέτη". Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλος τεχνικός όρος. Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο συγκοινωνιολόγος που την έχει αναλάβει.Μάλιστα μίλησε στο κοινό σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέτη αλλά δε διευκρίνισε πότε θα ολοκληρωθεί.

Mike είπε...

Εγώ νομίζω ότι πρόκειται περί προμελέτης και όχι μελέτης. Άλλωστε το παραδέχθηκε έμμεσα και ο δήμαρχος λέγοντας ότι δεν είχε τα λεφτά που χρειάζονταν για κανονική μελέτη. Το θέμα είναι σημαντικό γιατί αν κριθεί ότι είναι όπως ισχυρίζομαι εγώ, δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο, γιατί απλά απαγορεύεται η εκτέλεση έργων χωρίς μελέτη!!

ioanna είπε...

Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν γνωρίζω τόσο καλά τα τεχνικά θέματα ώστε να μπορώ να κρίνω αν είναι προμελέτη ή όχι αλλά αντιλαμβάνομαι το νόημα όσων λετε . Αν είναι όντως έτσι τότε είναι πάρα πολύ σημαντικό! Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Mike είπε...

Το μόνο που μπορούμε είναι να είμαστε ενήμεροι, να είμαστε σε εγρήγορση, να συμμετέχουμε, να μαθαίνουμε, να κρίνουμε, να ελέγχουμε. Αν το κάνουμε, τότε θα έχουμε έναν πολύ καλύτερο δήμο, γιατί ένας δήμος δεν είναι υπόθεση μόνο του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου.