Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Πολιτική και Φιλοσοφία


... ταις πόλεσιν ἠ οἱ βασιλη̂ς τε νυ̂ν λεγόμενοι και δυνάσται φιλοσοφήσωσι γνησίως τε και ἱκανω̂ς, και του̂το εἰς ταὐτον συμπέσῃ, δύναμις τε πολιτική και φιλοσοφία, τω̂ν δε νυ̂ν πορευομένων χωρίς ἐφ' ἑκάτερον αἱ πολλαί φύσεις ἐξ ἀνάγκης ἀποκλεισθω̂σιν, οὐκ ἐστι κακω̂ν παυ̂λα, ὠ̂ φίλε Γλαύκων, ται̂ς πόλεσι, δοκω̂ δ' οὐδέ τῳ̂ ἀνθρωπίνῳ γένει...

Πλάτων, Δημοκρατία, [V.473d]

Επιθυμεί άραγε κανείς να σχολιάσει;

buzz it!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλοσοφία της των όντων αεί επιστήμης όρεξις ( άνω τελεία)έξις θεωρητική του αληθούς, πως αληθώς (άνω τελεία) επιμέλεια ψυχής μετά λόγου ορθού.

Πλάτων 'Οροι 414b

Φιλοσοφία είναι η όρεξη για γνώση αυτών που πάντα υπάρχουν. Θεωρητική έξις της αλήθειας,πως δηλαδεή έχει η αλήθεια.Είναι η επιμέλεια της ψυχής μαζί με τον ορθό λόγο

(Tι όνειδος να γράφω αρχαία ελλήνικά με αυτό τον τρόπο της Μicrosoft)

Mike είπε...

Σωστά, αυτό είναι φιλοσοφία. Αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άποψη του Πλάτωνα ότι πολιτικοί πρέπει να γίνονται οι φιλόσοφοι, να συμπίπτει δηλαδή η σοφία της γνώσης με τη διαχείριση της αρχής.
...
Έτσι, για να μπορούμε να κάνουμε αναγωγές βλέποντας τους σύγχρονους πολιτικούς μας.

Mike είπε...

Νά'ναι καλά ο ANemos που αναφέρθηκε στο παρακάτω απόσπασμα του Μακμπέθ σε μετάφραση Δημητριάδη:

"Μα εγώ δεν έχω καμία. Τις αρετές που αρμόζουν σε βασιλέα, όπως δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, Εγκράτεια, ευστάθεια, μεγαλοδωρία, υπομονή, ευσπλαχνία, σεμνότητα, ευλάβεια, συνέπεια, θάρρος, σθεναρότητα, εγώ αγνοώ τι γεύση έχουν, είμαι γεμάτος από κάθε είδους εγκλήματα, που με κάθε τρόπο θα εκτελέσω. Όχι, εάν είχα την εξουσία, θα έχυνα στην κόλαση το γλυκό γάλα τής ομόνοιας, θα γκρέμιζα την ειρήνη τού σύμπαντος, θα τσάκιζα κάθε συνοχή στην γη.
Εντούτοις, όταν πατήσω πάνω στο κεφάλι τού τυράννου ή το καρφώσω στο σπαθί μου, πάλι η φτωχή πατρίδα μου θα έχει πιο πολλά δεινά από πριν, θα υποφέρει πιο πολύ, με τρόπους πιο πολλούς παρά ποτέ, από εκείνον που θα τον διαδεχθεί."

(Μάλκολμ, πράξη ΙV, σκηνή 3)