Τετάρτη 28 Ιουνίου 2006

e-Δήμος

Για όσους δεν το γνωρίζουν η ηλεκτρονική διεύθυνση www.korinthos.gr αντιστοιχεί στην ιστοσελίδα του δήμου Κορινθίων. Η ιστοσελίδα είναι καλοφτιαγμένη, από χέρι που ξέρει τη δουλειά του και εκ πρώτης όψεως, η ποσότητα των πληροφοριών είναι ικανοποιητική (αν και η αισθητική και το γενικό στήσιμο παραπέμπει ευθέως σε άλλη γνωστή τοπική ιστοσελίδα, πράγμα που δηλώνει, το λιγότερο, έλλειψη φαντασίας). Με μιά δεύτερη ματιά όμως αποκαλύπτεται ότι παρά τον φαινομενικό πλούτο των πληροφοριών, απουσιάζουν οι πιό ουσιαστικές πληροφορίες για τον δημότη. Αυτές που θα βοηθούσαν να αναπτυχθεί η έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας και έτσι να καταστεί αμφίδρομη η σχέση δήμου-δημοτών. Παράδειγμα: πού είναι τα στοιχεία όλων των προσλήψεων της τελευταίας τετραετίας; Πώς μπορώ να πληροφορηθώ την αξία των έργων σε ευρώ ανά ανάδοχο; (Ποιοί από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεσμεύονται ότι θα παράσχουν δημόσια τέτοιου είδους πληροφορίες;) Θα μπορούσα να θέσω πολλά ακόμη τέτοια ερωτήματα. Αλλά γνωρίζω ότι δεν θα πάρω απάντηση. Για τον απλό λόγο πως η διαφάνεια ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Από την άλλη μεριά, υποψήφιοι συνδυασμών είναι τόσο έτοιμοι να αγκαλιάσουν την όποια νέα ιδέα, που σου απαντούν καταφατικά πριν ακόμα καταθέσεις καλά-καλά την πρότασή σου (κάποιοι μάλιστα έχουν καταθέσει ήδη και τους μελλοντικούς μισθούς τους. Το υποπτευόμουν, αλλά τώρα είμαι σίγουρος: η μόνη δυνατή επανάσταση είναι αυτή των αστών!). Εδώ είμαστε και θα δούμε στο τέλος ποιός είναι σταθερός στις απόψεις του και ειλικρινής και ποιός καιροσκόπος και αρριβίστας.
Αλλά ας επιστρέψουμε στα της ιστοσελίδας του δήμου. Γιατί να μη μπορούμε να πληρώσουμε τα δημοτικά τέλη μέσω διαδικτύου; Γιατί να μη μπορούμε να εκδόσουμε τα πιστοποιητικά μας, να εγγραφούμε ή να διαγραφούμε από τα δημοτολόγια ή να βγάλουμε τις ατομικές μας άδειες επαγγελματικής δραστηριότητας, μέσω του διαδικτύου; Και επειδή δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο, γιατί να μην υπάρχουν κατάλληλα e-kiosks σαν τα ATM των τραπεζών σε διάφορα σημεία της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων, γι αυτές τις δουλειές; Είναι πολύ προχωρημένη η ιδέα αυτή ή είναι πολύ καθυστερημένοι οι δημοτικοί μας άρχοντες; Μπορεί πραγματικά, εγώ να ζώ σε έναν πλαστό, εικονικό κόσμο που κατασκεύασα μόνος μου και τον έφτιαξα έτσι ώστε να νιώθω ασφάλεια, και όλα αυτά να λέγονται απλά για λόγους ετεροκαθορισμού, αλλά ρε γαμώτο, δεν θα ήταν καλύτερη και πιό εύκολη η ζωή μας μ’αυτά; Δεν θα ήταν πιό διάφανη και πιό δημοκρατική η λειτουργία του δήμου;
Θυμάμαι πως σε μία εκδήλωση κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του 2002, είχα καταθέσει την πρόταση για διενέργεια δημοτικών δημοψηφισμάτων. Είχα μάλιστα εξηγήσει πως θα μπορούσαν πολύ εύκολα να διενεργηθούν αν πληρώνοντας το λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ, ψήφιζες κιόλας. Στο φάκελλο με το λογαριασμό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ενημερωτικό υλικό και το ψηφοδέλτιο, ώστε οι πολίτες να μη χρονοτριβούν. Φυσικά, κανείς δεν έδωσε την παραμικρή σημασία. Τώρα, το 2006, πρέπει να μιλήσω για e-voting ή καλύτερα να σωπάσω; Λοιπόν εγώ θα μιλάω, γιατί δεν απευθύνομαι σ’αυτούς που δεν θέλουν ν’ακούσουν, σ’αυτούς που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα ενώ δεν ξέρουν τίποτα, σ’αυτούς που δεν μπαίνουν στο internet μήπως και χυμήξει στον υπολογιστή τους κανένας πράκτορας της Μοσάντ, οπότε ‘άσε καλύτερα’. Απευθύνομαι σε αυτούς που επειδή ακριβώς ακούνε, είναι σε θέση να ασκήσουν ουσιαστική κριτική, που ακριβώς επειδή μαθαίνουν συνέχεια, είναι αυτοί που θα αλλάξουν το αύριο, που ακριβώς επειδή δεν είναι φοβικοί, θα ονειρευτούν και θα ενσαρκώσουν την αυριανή καινοτομία.

buzz it!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ για την αξία της πληροφορικής και του internet στη ζωή μας.Περισσότερο όμως από την άγνοια χρήσης του από τους τοπικούς "άρχοντες" εμένα με προβληματίζει η περιορισμένη χρήση από τη νέα γενιά.Αυτοί,οι νέοι, άλλωστε είναι το μέλλον.Δυστυχώς μόνο το 27%των νέων μας ασχολείται και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο,ενώ σε άλλες προηγμένες χώρες ξεπερνάει το 80%.

Mike είπε...

Αγαπητή Νεφέλη,

συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η καμπύλη διάδοσης του διαδικτύου στη χώρα μας δείχνει ήδη σημεία κορεσμού, με τη νέα γενιά να καθηλώνεται κάτω από το 30%. Αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος του 70%, γνωρίζει, έχει ακούσει για το διαδίκτυο και επιλέγει να μην ασχοληθεί. Αυτό είναι και το ισχυρότερο τεκμήριο του συντηρητισμού της κοινωνίας μας, μιάς κοινωνίας που βαυκαλίζεται καθημερινά με το όραμα της συντήρησης κάθε βλακώδους παράδοσης (όχι ότι υπάρχουν μόνο τέτοιες), αλλά δεν απασχολείται και δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της (υποσκάπτοντας έτσι και αυτόν τον πρωτογενή της στόχο). Είναι τόσο απλό: όποιος δεν γνωρίζει να χειρίζεται Η/Υ είναι αναλφάβητος και αυτός που ενώ γνωρίζει τη χρήση του, δεν σερφάρει στο διαδίκτυο, είναι σαν αυτόν που ενώ γνωρίζει ανάγνωση, δεν διαβάζει ποτέ του, τίποτα.

Mike είπε...

Φίλε John,
θα αρνηθώ ότι είναι το κόστος ένας παράγων. Δυο καφεδες λιγοτεροι το μήνα και νάτη η συνδρομή. Όσο για το κόστος κτήσης υπολογιστή, ο απόλυτα φτηνότερος σερφάρει εξίσου καλά με τον πλέον ακριβό. Οι επιδόσεις δηλαδή του υπολογιστή δεν επηρεάζουν τις δυνατότητες στο internet ούτε την ταχύτητα σερφαρίσματος. Τέλος, ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο δεν είναι πρόβλημα από την καθιέρωση του ΕΠΑΚ και μετά, δηλαδή ήδη από ετών.
Απλά, το θεωρούμε ξένη υπόθεση ενώ είναι δική μας, το φοβόμαστε ενώ ζητά να μας αγκαλιάσει.

Mike είπε...

Ακόμα καλύτερο είναι οι υπολογιστές να ενσωματωθούν στο σχολείο και να μαθαίνουν τη χρήση τους και τις δυνατότητές τους οι μαθητές, όπως μαθαίνουν αριθμητική. Αλλά στην Ελλάδα προτιμούμε να διδάσκουμε θρησκευτικά.