Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σε συνεργασία με βιβλιοθήκες από τέσσερις περιοχές της Ευρώπης (Lisboa-Πορτογαλία, Roskilde-Δανία, Bologna-Ιταλία και Bekes-Ουγγαρία), συμμετέχει με ιδιαίτερη περηφάνια στην εφαρμογή του LIGHT, ενός πρότυπου προγράμματος, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας ΙNTERREG IIIC, που ως κύριο στόχο του έχει την βελτίωση της ηλεκτρονικής πρόσβασης του κοινού στις πηγές της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα LIGHT καταφέρνει να συνδέει τον πολιτισμό με την εκπαίδευση, να ενημερώνει το κοινό για την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να δημιουργεί πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής καθώς και να συμβάλλει στη δημιουργία πολιτιστικού περιεχομένου ενθαρρύνοντας την καινοτομία και τον πειραματισμό.
Τα ανωτέρω, αναφέρονται στο δικτυακό τόπο της δημόσιας βιβλιοθήκης της Βέροιας. Μιάς μικρομεσαίας πόλης 70.000 κατοίκων που είναι κι αυτή -όπως και η δική μας- κοντά σε μιά μεγαλούπολη (70 χλμ από Θεσσαλονίκη). Η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης αναφέρει ότι «H παρούσα δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου - Οριζόντια Δράση - Δημιουργία Δικτυακών τόπων για τις βιβλιοθήκες. Επιχειρησιακό πρόγραμμα : Κοινωνία της Πληροφορίας, Μέτρο : Εξοπλισμός και δικτύωση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο» και έχει υλοποιηθεί από το 2004. Στο χώρο δε της βιβλιοθήκης, λειτουργεί Wi-Fi hot spot.
Ένα μεγάλο μπράβο στους δημότες της Βέροιας που κατάφεραν να έχουν ανθρώπους φιλοπρόοδους, εξωστρεφείς και εργατικούς στα κοινά τους. Ό,τι δεν έχει η Κόρινθος. Ναι, έχουμε δημοτική βιβλιοθήκη από το 1980, αλλά πού τέτοια μεγαλεία με ευρωπαϊκά προγράμματα, ιστοσελίδες, Wi-Fi κτλ. Μα πρέπει να θεωρείται μιά ιστοσελίδα μεγαλείο; Ακόμα και η βιβλιοθήκη του δήμου Μάνδρας έχει. Μεγαλείο θα ήταν αν η βιβλιοθήκη ήταν οργανικά διασυνδεδεμένη με εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα και προγράμματα όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δικτυακούς τόπους εκπαίδευσης, τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, ξένους εκδοτικούς οίκους, την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη, την αμερικανική βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, άλλες διεθνείς βιβλιοθήκες και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το LIGHT, το CALIMERA και το MINERVA. Μεγαλείο θα ήταν αν οι λειτουργίες της είχαν πιστοποίηση καλών πρακτικών, αν προσέφερε ανεμπόδιστη πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αν γινόταν η αφορμή για μιά μίνι έστω πολιτιστική επανάσταση (για να μην πω ανάσταση). Στις πολύ μακρινές Σέρρες (γιατί εμείς αυτούς τους βλέπουμε με το κυάλι) η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης η οποία φιλοξενεί 70.000 τόμους βιβλίων σε ένα πενταόροφο κτίριο-κόσμημα, μετεξελίσσεται όλο και περισσότερο σε πολιτιστικό portal.
Δυστυχώς, τα πολλά (πάρα πολλά) χρόνια απραξίας, ωχαδερφισμού, ασφαλτοστρώσεων και λίγων φτηνών έργων βιτρίνας (πώς να ξεχάσουμε το μεγάλο έργο της πρώτης τετραετίας Θωμαΐδη – το γκρέμισμα του φράχτη στα περιβολάκια), κατάντησαν την πόλη ουραγό στην ελλάδα. Η νέα δημοτική αρχή δεν θα έχει την πολυτέλεια της ανοχής που –κάκιστα- απέλαυσε ο απαράδεκτος και ανίκανος απερχόμενος δήμαρχος. Και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες ανάγκες και προσδοκίες.
6 σχόλια:
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο πολιτισμού που υλοποιείται στη Βέροια.
Τώρα θυμήθηκα, τί ήθελα από καιρό να μάθω: Τελικά, χάλασε ο Δήμαρχος τη "ρωμαϊκή οδό" μπροστά στο Δημαρχείο? Βρισκόμουν εκεί τις εβδομάδες που εξελίσσονταν αντιδικίες, θα μείνει-θα φύγει...
Ναι υπάρχει δημοτική βιβλιοθήκη και ρωτάω :πόσοι κορίνθιοι την επισκέφτονται και πόσο συχνά. Υπάρχει επίσης και δημοτική πινακοθήκη που φιλοξενεί κατά καιρούς έργα αξιόλογων ζωγράφων.Και ξαναρωτάω:πόσοι Κορίνθιοι την επισκέφτονται και πόσο συχνά;Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι το πρόβλημα είναι γενικότερα η παιδεία των πολιτών και όχι μόνο η αδράνεια των δημοτικών αρχών.
@ μελίνα,
σίγουρα είναι θέμα παιδείας. Αλλά δε νομίζεις πως όσο καλύτερη είναι η βιβλιοθήκη, όσο καλύτερη είναι η πινακοθήκη, τόσο η παιδεία των πολιτών θα βελτιώνεται; Αυτά δεν είναι ακριβώς τα εργαλεία της παιδείας; Άρα η αδράνεια της δημοτικής αρχής οδηγεί ευθέως στην υποβάθμιση της παιδείας των πολιτών.
Αγαπητοί φίλοι,
Η περίπτωση της Βέροιας δεν έχει να κάνει με "φωτισμένες" δημοτικές αρχές, ούτε με βιβλιόφιλους κατοίκους, αλλά με την πείσμονα και έξυπνη δράση του διευθυντή της Βιβλιοθήκης. Ο Τροχόπουλος προχώρησε στη χρηματοδότηση του οράματός του από ευρωπαϊκά κονδύλια έχοντας ένα σαφές όραμα. Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει τεθεί επικεφαλής συνεργασιών δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών πανευρωπαϊκά και απασχολεί αρκετούς ειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους. Καμία άλλη δημοτική βιβλιοθήκη της Ελλάδας δεν έχει πετύχει όσα αυτή της Βέροιας. Η βιβλιοθήκη του Κοραή στη Χίο είναι χωρίς ούτε έναν ειδικευμένο υπάλληλο, και τα υπουργεία αρνούνται πεισματικά να βοηθήσουν.
Μακραίνει υπερβολικά ο κατάλογος των παραμέτρων και των ζητημάτων του θέματος.
Νομίζω πως η παθολογία της Κορινθίας είναι το πώς αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό οι άρχοντές της, και το πώς δεν ενεργοποιούνται οι κάτοικοί της. Το θέμα των βιβλιοθηκών είναι πάντως ιδιαίτερο και εξαιρετικά καυτό...
κε Κατσαμάκη,
εκ μέρους του ιστολογίου σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Η ακριβής μου φράση ήταν "Ένα μεγάλο μπράβο στους δημότες της Βέροιας που κατάφεραν να έχουν ανθρώπους φιλοπρόοδους, εξωστρεφείς και εργατικούς στα κοινά τους", και συνεπώς δεν αναφέρθηκα εγώ σε 'φωτισμένες' δημοτικές αρχές. Άλλωστε η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι ΝΠΔΔ υπαγόμενο στο υπουργείο παιδείας και όχι δημοτική βιβλιοθήκη. Αλλά ο διευθυντής της, ασχολείται με τα κοινά (την κοινή δηλαδή υπόθεση του πολιτισμού).
Εν πάσει περιπτώσει, η Βέροια έχει την αξία του παραδείγματος, όχι όμως και του copy-paste.
Με την τελευταία σας παράγραφο θα συμφωνήσω απολύτως. Γι αυτό άλλωστε φτιάχτηκε και αυτό το ιστολόγιο, για να ενεργοποιηθούν κάποιοι άνθρωποι και για να ανατρέψουμε την καθεστηκυία αντίληψη των αρχόντων μας 'περί πολιτισμού'(και άλλων). Γι αυτό σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας και ελπίζουμε να σας έχουμε συχνά στην εικονική παρέα μας.
Δημοσίευση σχολίου