Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007

Πρωτοβουλία για Διαφάνεια στη Μητρόπολη Κορίνθου (update)

Την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της πρόσφατης ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Διονύσιου του Γ’, κοινοποιήθηκε μέσω του τοπικού τύπου αλλά και στο fax της μητρόπολης Κορίνθου, η επιστολή που συνέταξε η Κίνηση Πολιτών για Διαφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου προς το νέο μητροπολίτη.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ο μητροπολίτης εγνώριζε τόσο το περιεχόμενο, όσο και το ποιοί την υπέγραψαν, πολύ νωρίτερα, τόσο από τον τοπικό τύπο που την είχε ήδη δημοσιεύσει (χωρίς τις υπογραφές), όσο και από την ιστοσελίδα που στήθηκε γι αυτό το σκοπό, ήδη από την 20η Σεπτεμβρίου 2006.
Εντούτοις, 40 ημέρες και πλέον αργότερα, η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν η σιωπή. Αφήσαμε σκόπιμα να παρέλθουν οι ημέρες των εορτών, που για το νέο μητροπολίτη σίγουρα μεταφράστηκαν και σε κόπο, και επανερχόμαστε για να υπενθυμίσουμε στη μητρόπολη ότι δεν έχουμε ξεχάσει την επιστολή που αποστείλαμε, ότι παρακολουθούμε την ετοιμότητα του γραφείου τύπου της μητρόπολης να εκδίδει ανακοινώσεις για άλλα, ενδεχομένως όχι τόσο σημαντικά θέματα, και ότι μας στενοχωρεί η απαξία της απαντήσεως. Γιατί αν το θέμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετηθεί, τότε και αυτό μόνο το αίτημα της πίστωσης χρόνου θα γινόταν με χαρά δεκτό.
Επαναλαμβάνουμε από αυτήν τη θέση ότι θα επιμείνουμε να λάβουμε απάντηση και αν αυτή είναι η ...σιωπή, τότε έχει καλώς! Η στάση μας προφανώς θα καθοριστεί και από αυτό. Εν πάσει περιπτώσει, σε 7-10 ημέρες, στην ιστοσελίδα www.diafani-mitropoli.gr και στη σελίδα που προορίζεται να υποδεχθεί την απάντηση του μητροπολίτη, θα προστεθεί ένας μετρητής ημερών του τύπου « χ ημέρες χωρίς απάντηση». Αυτή δεν είναι η ειλικρινής μας επιθυμία. Αλλά αν και οι επόμενες ημέρες παρέλθουν χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση, ή έστω την αίτηση πίστωσης χρόνου, δεν θα μας μένει τίποτε άλλο πιά, από αυτό το ‘μνημείο’ άρνησης του διαλόγου που θα βρίσκεται μόνιμα στον αέρα του διαδικτύου.

buzz it!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΚΕ
Εγκρίνω μέχρι κεραίας όσα γράφεις και, ανάλογα με την αντίδραση της μητρόπολης, θα βρούμε και άλλους τρόπους για να βρίσκεται το ζήτημα στην επικαιρότητα. Αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να περάσει έτσι. Έχουμε προβλέψει σε αυτές τις στήλες τους εναγκαλισμούς και τους χαριεντισμούς των τοπικών μας αρχόντων και του μητροπολίτη, σε ανύυποπτο χρόνο, πριν ακόμη εκλεγεί ο Διονύσιος. Και αυτό το παιχνίδι είναι άξιο συζήτησης κάποια στιγμή.
Είμαστε εδώ και τους παρατηρούμε. Δεν τρώμε κουτόχορτο.

eberd είπε...

Οπωσδήποτε συμφωνώ με την επιστολή και την διαδικασία που προτείνεις. Αλλά μου κάνει εντύπωση η αδιαφορία του πνευματικού ποιμένα σε μια ομάδα του ποιμνίου που εξέφρασε κάποιες ανησυχίες αδέξια ή όχι πάντως όχι προκλητικά ή επιτιμιτικά απέναντί του. Το μέλλον όμως θα δείξει αν ο ποιμένας έχει ανησυχίες πνευματικές για το ποίμνιο(οπότε όλοι οι εμείς έχουμε την αξία μας αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα τη σειρά μας) ή οι ανησυχίες είναι κοσμικές και οι δήμαρχοι, οι βουλευτές και οι πολιτικοί παράγοντες είναι αρκετοί για να κάνει τη δουλειά του.