E = mc2
Καθώς ανεβαίνει σιγά-σιγά ο εκλογικός πυρετός (όλα σιγά-σιγά και μουλωχτά θα γίνουν αυτή τη φορά), γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι ο πολίτης. Για τον απλό λόγο ότι με την επιλεχθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία express, θα στερηθεί σε σημαντικό βαθμό την ευκαιρία πληροφόρησης, ανάλυσης, διαλόγου. Άρα, εν μέρει και τη δυνατότητα να καταλήξει σε σωστότερες αποφάσεις.
Όμως οι εκλογές, από την κήρυξή τους μέχρι και μετά τη λήξη τους, δεν παύουν να είναι η περίοδος που το μήνυμα του πολίτη μπορεί να λάβει μεγαλύτερη έκταση από κάθε άλλη χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει λόγω της μαζικότητας της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματός της. Πέρα όμως και έξω από τις εκλογές, η κοινωνία ζει και δημιουργεί, με όρους καθημερινότητας και όχι τετραετίας. Εκεί δεν έχει σημασία τόσο η μαζικότητα όσο η ενέργεια. Πώς όμως μετασχηματίζεται η μάζα σε ενέργεια; Σκεπτόμενος αυτά, θυμήθηκα και αμέσως αισθάνθηκα μια υπόγεια συνάφεια με την εξίσωση του Einstein περί μάζας και ενέργειας, το γνωστό E = mc2. Αν λοιπόν το Ε είναι η κοινωνική ενέργεια και δυναμική και m είναι η μάζα των πολιτών, τότε τι αντιπροσωπεύει το c στο τετράγωνο; Ποιος μπορεί να είναι ο καταλύτης και ο πολλαπλασιαστής της μετατροπής της μάζας σε ενέργεια;
Νομίζω πως είναι η συμμετοχή. Το τετράγωνο εδώ μπορεί να αντιπροσωπεύει μια δισήμαντη περιγραφή της συμμετοχής. Από τη μια μεριά η συμμετοχή που στηρίζεται στη γνώση, την ικανότητα, την αυτοπεποίθηση και την εξωστρέφεια και από την άλλη, η συμμετοχή που εδράζεται και ενισχύεται από τη συνειδητοποίηση της ιστορικά έγκαιρης και χρονικά ώριμης δράσης.
Χωρίς αυτήν, η μάζα θα παραμείνει αδρανής. Χωρίς αυτήν, η γενιά μου και οι επόμενες θα δουλεύουν μόνο για να πληρώσουν (αλλά όχι και να ξεπληρώσουν) τα χρέη των περήφανων πατεράδων μας. Χωρίς αυτήν, η γενιά μου και οι επόμενες θα βιώσουμε τόσο τραγικά τον εφιάλτη της οικολογικής καταστροφής, που η κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση να φαντάζει ως η κρίσιμη ευκαιρία που χάθηκε. Χωρίς αυτήν, η αντιπροσωπευτικότητα του πολιτεύματος ολοένα και θα φθίνει. Χωρίς αυτήν η -εσφαλμένα ποθούμενη κάποτε ως αυτοσκοπός- οικονομική ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει με μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Μας φταίει άρα που οι εκλογές είναι εξπρές, αλλά μας φταίει πολύ περισσότερο που αποτύχαμε να θέσουμε τους όρους και τους κανόνες εκείνους που να εδραιώνουν, να ενθαρρύνουν και να αποενοχοποιούν τη συμμετοχή. Κάποιοι αυτό μπορεί να το εκλάβουν ως κριτική σε κάποιο κόμμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το έλλειμμα μιας κοινωνίας που αποτυγχάνει μέχρι σήμερα, να ανακαλύψει την κινηματική της ταυτότητα.
3 σχόλια:
Πηραν φωτιά τα κειμενα βλεπω. αντε και καλό βόλι αφου προηγουμενως δυιλισουμε τον προεκλογικό κωνωπα καισυμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί ευκολα να συνυπάρξει η οικονομική ανάπτυξη με τη δικαιη κοινωνία και τουμπαλιν.
Ριτς
Αυτό που έχω να πω εγώ ότι πάλι από στο σόι θα είναι η κυβέρνηση και πάλι οι πολίτες θα είναι χαμένοι τίποτα δεν πάει μπροστά διότι από την Ε λίπη η μάζα μακάρι πάντως να καταφέρουν οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές να στείλουν κάποιο μήνυμα τουλάχιστον ότι υπάρχουν διότι από τις συζήτησης που έχω οι περισσότεροι δεν θέλουν κάν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα πράγμα απαράδεκτο για μένα.
Θα σας πω κάτι που με τρώει εδώ και καιρό. Περιμένουμε εκλογές, αναλύουμε δεδομένα, κάνουμε κριτική επί παντός επιστητού, αλλά με το "ειδικό βάρος" της ψήφου δεν έχει ασχοληθεί κανείς. Πώς γίνεται ρε παλληκάρια να έχει η ψήφος του σκεπτόμενου πολίτη την ίδια αξία με την ψήφο π.χ. του φανατικού των πρωινάδικων? Πώς γίνεται να εξομοιώνεται στην κάλπη ο ΠΟΛΙΤΗΣ με το ανεγκέφαλο κομματόσκυλο? Πως γίνεται οι ψήφοι των ευαίσθητων περί τα κοινά να μπαίνουν στο ιδιο καζάνι με τις ψήφους των αρριβιστών?
Και μή μου πείτε ότι αυτο είναι Δημοκρατία, γιατί ακόμη και στην (για τα δικά μας μέτρα) ιδανική Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρχαν ουκ ολίγες παρεκτροπές (δες Αριστοφάνη..)
..αυτά τα ολίγα προς το παρόν, έτσι για να ξεφύγουμε από το "πολιτικώς ορθόν"
και έπεται συνέχεια...
Δημοσίευση σχολίου